Sydafrikas president Cyril Ramaphosa röstade i en skola i Soweto, sydväst om Johannesburg.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa röstade i en skola i Soweto, sydväst om Johannesburg.

Maktpartiet ANC pressat i Sydafrikas val

Sydafrikas styrande parti Afrikanska nationalkongressen (ANC) riskerar ett historiskt dåligt resultat i dagens parlamentsval. Sedan de tidiga morgontimmarna köar väljare över hela landet för att lägga sin röst.

ANNONS
|

Röstningen är i full gång i Sydafrika, där presidenten och ANC-ledaren Cyril Ramaphosa kämpar mot vikande opinionssiffror för sitt parti. ANC har vunnit samtliga parlamentsval sedan apartheidsystemet avskaffades 1994, men riskerar nu att förlora sin majoritet i parlamentet, även om partiet lär få överlägset flest röster.

- Detta är ett val som påminner oss om 1994...och förebådar en ny period, sade Ramaphosa efter att han inför stort och upphetsat pressuppbåd röstat i en skola i Soweto, den berömda förstaden till industrimetropolen Johannesburg

ANNONS

Presidenten beskrev sig också som "spänt övertygad" om valresultatet, och att man nu röster för den demokrati i som byggts i Sydafrika under 25 år.

Populister går framåt

- Jag är medlem i ANC, men röstade inte på dem den här gången. De måste skärpa sig. Sättet de styr på, vanskötseln av ekonomin... De har tappat sin moraliska kompass, säger den 32-årige byggnadsarbetaren Thabo Makhene, som röstat i Johannesburg, till nyhetsbyrån Reuters.

Betydligt bättre går det för vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF), som på kort tid seglat upp som ett av landets stora oppositionspartier. Partiet har bland annat profilerat sig i den infekterade markfrågan, och vill att staten ska kunna ta över mark utan kompensation till den nuvarande ägaren. Den vita minoriteten äger fortfarande mest mark i Sydafrika.

Från andra sidan utmanas Ramaphosa och ANC av det liberala oppositionspartiet DA, som med sin första svarta ledare Mmusi Maimane ser ut att inta en trygg andraplats.

- Han har lovat oss jobb. Vi vill bli befriade från den här fattigdomen, säger den arbetslösa 48-årigen Moxolo Ggetywa, som lägger sin röst på Maimane, till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Splittrat parti

Skulle Ramaphosa misslyckas med att vinna en majoritet i parlamentet, vilket ANC haft sedan 1994, kan det öppna för en maktstrid i det splittrade och korruptionsanfrätta partiet.

Vallokalerna stänger klockan 21.

Rättad: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig tidsangivelse för när vallokalerna stänger.

TT

Bakgrund: 25 år av demokrati

Sydafrika är den afrikanska kontinentens mest industrialiserade land och näst största ekonomi (efter Nigeria).

Mellan 1948 och 1994 bedrevs rasåtskillnadspolitik – apartheid – i Sydafrika. Apartheid gick ut på att separera svarta och vita under en rasistisk regim som bland annat förbjöd svarta från att röra sig fritt i "vita" områden. Svarta och vita hölls även åtskilda på restauranger, sjukhus och offentliga transportmedel, och äktenskap mellan människor av olika hudfärg förbjöds.

I april 1994 hölls de första allmänna valen där alla fick delta, oavsett hudfärg. Afrikanska nationalkongressen (ANC) med Nelson Mandela i spetsen vann en jordskredsseger. Sedan dess har partiet, som utgjorde en motståndsrörelse under apartheidtiden, vunnit samtliga parlamentsval. 2007 tog Jacob Zuma över ordförandeposten i ANC efter Thabo Mbeki, i sin tur Mandelas efterträdare.

Zumas tid som ANC-ledare och sydafrikansk president kantades av korruptionsskandaler. I december 2017 tog Cyril Ramaphosa över partiledarposten och kort därefter även presidentämbetet. Inför parlamentsvalet den 8 maj har Ramaphosa bland annat lovat nya jobb, starkare tillväxt och minskad ojämlikhet mellan svarta och vita.

Källa: Landguiden

ANNONS