Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda riktar nu blickarna mot Venezuela och Filippinerna. Arkivbild.

Maduro och Duterte granskas av ICC

Internationella brottmålsdomstolen ska granska två nya länder för misstänkta folkrättsbrott. Det gäller Venezuelas svar på politiska protester och Filippinernas krig mot narkotika.

Därmed blir två kontroversiella presidenter föremål för granskning – Filippinernas Rodrigo Duterte och Venezuelas Nicolás Maduro.

ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda säger att hon sedan 2016 noga har följt utvecklingen i både Filippinerna och Venezuela.

"Efter en noggrann, oberoende och opartisk översyn [...] har jag beslutat att inleda en preliminär undersökning av bägge situationerna", skriver hon i ett uttalande.

Våld mot demonstranter

När det gäller Venezuela handlar anklagelserna om övervåld under de politiska protesterna mot president Nicolás Maduros regering sedan april 2017.

"Det har i synnerhet framförts att de statliga säkerhetsstyrkorna ofta har använt övervåld för att skingra och slå ner demonstrationer, och gripit och kvarhållit tusentals personer som är eller tros vara oppositionella", säger Bensouda.

Det är andra gången ett land i Sydamerika kommer under ICC-åklagarnas lupp. Tidigare har ICC inlett utredning av konflikten med Farc-rebellerna i Colombia.

"Slöseri med tid"

Utredningen av Filippinerna, den första som ICC gör i Sydostasien, rör brott som kan ha begåtts under det krig mot narkotikan som startats av president Rodrigo Duterte. Sedan Duterte tog över presidentposten i juni 2016 har cirka 4 000 filippinier dödats av polisen i jakten på narkomaner och knarkhandlare. Enligt Bensouda finns anklagelser om utomrättsliga avrättningar i samband med polisens insatser.

Dutertes talesman Harry Roque säger att presidenten har informerats av ICC om granskningen och avfärdar alla anklagelser. Roque kallar ICC-utredningen för "ett slöseri med tid och resurser".