Den nye ledaren för Macrons parti, Christophe Castaner (till vänster) tillsammans med premiärminister Édouard Philippe på partikongressen i Lyon.
Den nye ledaren för Macrons parti, Christophe Castaner (till vänster) tillsammans med premiärminister Édouard Philippe på partikongressen i Lyon.

Macrons "tonårskrisande" parti byter ledare

Våren gav glada miner och valvinst. Hösten bjuder på avhopp och kritik. Frankrikes nya maktparti, LREM, går igenom en "tonårskris", ett halvår efter Emmanuel Macrons seger i presidentvalet.

ANNONS
|

När Republiken på väg – La république en marche – samlades till partikongress i Lyon i dag valdes som väntat regeringstalesmannen Christophe Castaner till ny partiledare.

Den nye partiledaren, Macrons handplockade kandidat, slog an en ödmjuk ton när han tackade för förtroendet.

- Ert val ger mig inga rättigheter, bara skyldigheter, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Öppen omröstning

Några partimedlemmar kritiserade förgäves beslutet att partiledaren skulle väljas med handuppräckning, med motiveringen att det skulle pressa de röstande att rätta in sig i ledet.

ANNONS

Castaner satt tidigare i parlamentet för Socialistpartiet, och han anslöt sig tidigt till Macrons presidentvalskampanj.

51-åringen får ett tufft jobb. Efter allt jubel i våras och somras har LREM fått kritik inifrån för arrogans och ovilja att lyssna till de många nya som sökte sig till det som då fortfarande snarare var en rörelse än ett parti.

Kritiker hoppar av

I veckan gick ett hundratal aktivister ut med ett öppet brev och varslade om att de tänker lämna LREM.

- Det är ett elitparti, fullkomligt frånkopplat det som bekymrar medborgarna, sade en av rebellerna, Tiphaine Beaulieu, i en radiointervju.

Andra tar mer stillsamt på upproret.

"LREM genomgår en tonårskris", konstaterade tidskriften L'Opinion i veckan.

32-årige parlamentsledamoten Laurent Saint-Martin beskriver i sin tur utvecklingen som naturligt.

- När euforin över segern gick över så är det ganska normalt att somliga tappar känslan. Men aktivisterna finns fortfarande kvar. Frågan är hur vi ska arbeta tillsammans, säger Saint-Martin till Reuters.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Republiken på väg

Republiken på väg – La république en marche – skapades som en politisk rörelse i april 2016 under namnet En marche – med samma initialer som dess förgrundsfigur, Frankrikes dåvarande ekonomiminister, Emmanuel Macron.

Efter Macrons seger i presidentvalet i maj 2017 lämnade han själv partiledningen, samtidigt som namnet utökades inför kommande parlamentsval i juni. Där fick LREM, tillsammans med liberala samarbetspartnern MoDem en egen majoritet med drygt 350 mandat.

På lördagens partikongress i Lyon valdes regeringstalesmannen Christophe Castaner (född 1966) till ny partiledare. Han var den enda kandidaten till posten.

ANNONS