Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamentet i Strasbourg.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamentet i Strasbourg. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Macron i EU: Solidariteten är en styrka

Orden är långa och många när Emmanuel Macron håller låda i EU-parlamentet om vårens franska ordförandeskap i ministerrådet. Anhängarna gläds – men oroas också över allt för ambitiösa planer. Och kritikerna hugger hårt.

ANNONS

Mycket Macron blev det, för den som följde presidentens framträdande i Strasbourg under onsdagen.

Först 30 minuters starttal, i stället för planerade 20. Sedan en rejäl replik i 40 minuter till. Och så ett avslutande inlägg på drygt 20 minuter.

Macron talade i vanlig ordning vackert om EU-samarbetet och den "liberala demokratin" som enligt honom visat sin styrka genom sitt sätt att klara coronapandemin med öppenhet och samarbete.

– Pandemin har visat att solidaritet inte är en svaghet, utan en styrka, sade Macron i Strasbourg.

Tidigt i talet utlovade han också ett starkt försvar för de rättsstatsprinciper som på senare år skapat tvister mellan EU-ledningen och främst Ungern och Polen.

ANNONS

– Vi kommer att tala om och försvara rättsstatsprinciperna vid varje tillfälle. Principerna är inget som hittats på i Bryssel. Det är resultatet av vår gemensamma historia, sade Macron.

Rätten till abort

Talet innehöll också en tydlig passning till EU-parlamentets nyvalda talman, maltesiska högerpolitikern Roberta Metsola, som kritiserats för att ha röstat nej i olika omröstningar till stöd för rätten till abort.

– 20 år efter vår stadga om grundläggande rättigheter, bland annat om avskaffandet av dödsstraff i hela unionen, önskar jag att vi kan uppdatera den, för att vara mer tydliga om att skydda miljön och erkänna rätten till abort, sade Macron.

Bland svenskarna i EU-parlamentet är L och C de varmaste anhängarna av Macron. Men de är inte odelat positiva.

– Som varm Europavän blir jag glad och inspirerad av att höra en europeisk ledare som är kristallklar när det gäller demokrati och skyddet för mänskliga fri- och rättigheter, säger Karin Karlsbro (L).

– Samtidigt vill Frankrike göra mycket mer på det sociala området, vilket går stick i stäv med hur vi ser det. Och det finns också en tendens till protektionism i franska regeringar, vilket är direkt Sverigefientligt, anser Abir Al-Sahlani (C).

Kampanjen i gång

Ännu skarpare kritik får Macron samtidigt från några av sina egna landsmän i parlamentet, som passar på att göra onsdagens debatt till ett inlägg i kampanjandet inför vårens franska presidentval.

ANNONS

– Ni leder en klimatdödande allians med Polen och Ungern, stöder naturgas för att rädda en konkursmässig kärnkraft, fräser Yannick Jadot, som är miljöpartiet EELV:s kandidat i presidentvalet.

– Ni lovar ett slut på sprickorna men lämnar Frankrike och Europa splittrat som aldrig förut, anser François-Xavier Bellamy, som ingår i kampanjledningen för högerpartiet Republikanernas presidentkandidat Valérie Pécresse.

EU-parlamentets nya talman Roberta Metsola lyssnar till onsdagens tal från Frankrikes president Emmanuel Macron.
EU-parlamentets nya talman Roberta Metsola lyssnar till onsdagens tal från Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

Fakta: Ordförandeland i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

2026: Cypern (vår), Irland (höst)

Fakta: Emmanuel Macron

Emmanuel Macron (född 1977) är Frankrikes president sedan maj 2017, då han tillträdde som landets yngste statschef sedan Napoleon-tiden.

Macron vann valet 2017 efter att ha besegrat ytterhögerns Marine Le Pen med 66 procent av rösterna mot 34 i den avgörande andra valomgången.

Macron är favorit till att bli omvald i årets presidentval, även om han ännu inte officiellt meddelat att han kandiderar. Mot sig har han främst återigen Le Pen, högerextreme debattören Éric Zemmour samt Valérie Pécresse från det traditionella högerpartiet Republikanerna (LR).

Presidenten är uppvuxen i Amiens i norra Frankrike, där han även träffade sin hustru Brigitte (född 1953) – som då var lärare på hans gymnasieskola.

ANNONS