Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio ser ut att få till en sista minuten-regering med Lega. Arkivbild.

M5S och Lega mot sista minuten-koalition

Femstjärnerörelsen och Lega är på väg att bilda en italiensk regering. Efter nio veckors samtal – och ett överhängande hot om nyval – ska partierna komma överens inom 24 timmar.

Sedan valet den 4 mars har de två stora vinnarna Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega försökt få till stånd någon form av majoritetsregering. Men först nu, när president Sergio Mattarella stod beredd att svära in en tillfällig premiärminister och utlysa nyval, tycks de ha skakat hand.

- Vi gör allt vi kan, säger Matteo Salvini, ledare för främlingsfientliga Lega.

Partierna fick under onsdagen 24 timmars uppskov för att presentera en hållbar koalition och parlamentsledamöter i bägge led uttrycker sig positivt om möjligheterna.

Berlusconi i centrum

Populistiska M5S blev Italiens största enskilda parti, medan Legas högerallians blev största block. Inför valet avfärdade anti-etablissemangspartiet M5S alla tänkbara samarbeten med andra partier, framför allt med regeringspartiet Demokratiska partiet (PS).

Den stora stötestenen i de senaste veckornas förhandlingar har varit Legas allians med den före detta premiärministern, skattebrottsdömde Silvio Berlusconi, som för M5S personifierar italiensk korruption.

Berlusconi säger nu att han kommer att släppa fram en M5S/Lega-regering, även om han inte kommer att stödja den i parlamentet.

- Vi kommer helt klart inte vara de som lägger fram veton, säger Berlusconi.

En annan fråga i diskussionerna partierna emellan har varit premiärministerposten. M5S-ledaren Luigi Di Maio har tidigare insisterat på att det största partiets ledare bör få den, men i helgen backade han från det kravet och sade att han och Matteo Salvini skulle kunna välja någon som bägge kan leva med.

Mycket att diskutera

Men det finns ytterligare frågetecken att räta ut.

- Vi måste fortfarande prata om program, saker att göra, skatter, arbete, pensioner, migration, utbildning, säger Matteo Salvini.

Bägge partierna vill omförhandla EU:s skatteregler och Lega vill att Italien lämnar valutaunionen, samtidigt som M5S tidigare uttryckt sin skepsis.

Samtidigt har båda partierna dyra vallöften att uppfylla: Lega vill se en så kallad platt skatt, samma inkomstskatt för samtliga medborgare, på 15 procent, medan M5S gick till val på basinkomst för lågavlönade.