Ayatolla Ali Khamenei.
Ayatolla Ali Khamenei.

Mörka moln hopas över kärnteknikavtalet

USA har börjat mullra allt högre över att Iran inte följer villkoren i kärnenergiavtalet från 2015 – och i nästa månad finns en kontrollstation inlagd i kongressen. Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, varnar nu USA för "felsteg" när det gäller avtalet.

ANNONS
|

Khamenei säger att USA agerar "totalt orättvist" och ägnar sig åt "mobbning" när det gäller avtalet, som slöts mellan Teheran och världens stormakter 2015. Han varnar USA för att "felsteg" kommer att leda till starka reaktioner från Iran, som han säger står bergfast vid sina positioner.

- Amerikanerna bör veta att det iranska folket kommer att stå fast i sina hedervärda ställningstaganden, och i viktiga frågor som rör nationella intressen kommer det inte bli några reträtter av den islamiska republiken (Iran).

ANNONS

Avtalet innebär i stort sett slopade sanktioner mot Teheran i utbyte mot insyn i Irans kärntekniska program.

Högre muller

När USA:s president Donald Trump godkände nya sanktioner mot Iran i början av augusti meddelade Teheran att man såg det som ett brott mot avtalet. Sanktionerna motiverades med Irans robotprogram och brott mot mänskliga rättigheter.

Trump har tidigare uttalat sig skeptiskt om avtalets fortlevnad. I oktober ska presidenten, enligt avtalets regelverk, redogöra för kongressen om Iran följer avtalet eller inte. Detta sker regelbundet, med 90 dagars intervall.

Och nu har det börjat mullra allt högre från Vita huset, när Trump härom dagen sade att han inte anser att iranierna följer villkoren.

- Jag anser att de inte lever upp till andan i överenskommelsen, sade han.

Kongressen avgör

Och i början av september morrade också USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Om Trump skulle förklara för kongressen att Iran inte följer avtalet skulle han ha en god grund att stå på, sade hon.

Möjligtvis oroväckande för Teheran är att Haley också sade sig befara att Iran kan bli ett nytt Nordkorea.

ANNONS

Haley anser att avtalet, som skrevs på under president Barack Obama 2015, "designats till att vara för stort för att (få) misslyckas" men att Iran missköter det och använder det för att "hålla världen gisslan".

Samtidigt, klargör hon, måste inte detta innebära att USA skulle säga upp avtalet. Den frågan kan gott avgöras av kongressen, anser Haley.

TT-Reuters

Fakta: Sanktioner sedan 1996

USA har haft sanktioner mot Iran sedan 1996, med hänvisning till landets nukleära program som man ser som en möjlighet för att landet i framtiden kan skaffa egna kärnvapen.

Sanktionstrycket ökade när FN:s säkerhetsråd införde handelssanktioner mot Iran 2006.

I juli 2015 slöt dock Iran och de så kallade P5+1-länderna (Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA) ett avtal som ger västmakterna insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Programmet bantas kraftigt vad gäller både centrifuger för anrikning av uran och volymen kärnbränsle i landet.

Programmet har även öppnats upp för FN-inspektioner.

I utbyte har de omfattande ekonomiska sanktionerna mot Iran från FN, EU och USA börjat avvecklas.

ANNONS