Utrikesminister Ann Linde (S) fotograferad på utrikesdepartementet i Stockholm i förra veckan.
Utrikesminister Ann Linde (S) fotograferad på utrikesdepartementet i Stockholm i förra veckan. Bild: Claudio Bresciani/TT

Linde lättad efter IS-möte – men ännu kritisk

Sveriges utrikesminister Ann Linde var en av deltagarna när den internationella militäralliansen mot terrorgruppen IS möttes i Washington DC. Efter mötet uttrycker hon lättnad men också fortsatt kritik mot USA:s agerande i nordöstra Syrien.

ANNONS

– Det viktigaste på det här mötet var beskedet att USA fortsätter att vara aktiva i koalitionen mot Isil, eller Daesh, och att vi på inget sätt har sagt att den kampen är över, säger Linde (S) till TT och använder beteckningarna Isil och Daesh för IS.

Ett 30-tal utrikesministrar var inbjudna av utrikesminister Mike Pompeo för att diskutera nästa steg i insatserna mot IS. Mötet fokuserade på utvecklingen efter att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades i en amerikansk insats i slutet av oktober, och på situationen i nordöstra Syrien.

Det var i början av oktober som Vita huset meddelade att USA:s soldater skulle lämna nordöstra Syrien, där de länge samarbetat nära med de kurdiskledda SDF-styrkorna för att driva bort IS.

ANNONS

Turkiet inledde kort därpå en större offensiv mot de kurdkontrollerade områdena, med hjälp av turkstödda syriska rebellgrupper.

Det har fått många att hårt kritisera USA för att ha svikit SDF-styrkorna och för att ha satt landvinningarna mot IS i området på spel.

"De har backat"

Ann Linde är fortsatt kritisk och säger att den amerikanska kursändringen lämnade dörren öppen för både den turkiska offensiven och för ökat ryskt inflytande i området.

Enligt henne har det också varit svårt att få exakt information om vad det amerikanska tillbakadragandet innebär.

Men nu säger alltså Linde, som under lunchen också hade ett enskilt samtal med Pompeo, att USA försäkrat sina fortsatta åtaganden och att tillbakadragandet mera handlar om omgrupperingar.

På frågan om hon tror att den amerikanska regeringen verkligen i grunden har ändrat inställning svarar Linde:

– Jag tror att de har backat, dels för att de upptäckte vilka konsekvenserna blev och dels för att den internationella reaktionen blev tämligen skarp.

Samtidigt fick Sverige del av kritik från Pompeo i fråga om de utländska medborgare som stöttat IS på plats och som nu sitter gripna i området.

Linjen ligger fast

Sverige är ett av många länder som är motvilliga till att låta dem återvända för att dömas för sina övergrepp – vilket Pompeo säger att länderna måste göra.

ANNONS

TT: Vad svarar du på det?

– Jag svarar att där brott har begåtts, där ska man också utkräva ansvar. Det är den linje vi håller och det var också den linje jag gav uttryck för i dag på mötet.

TT: Men det har väl i alla fall hittills visat sig lagtekniskt omöjligt?

– Det är svårt, men det är den linje som vi fortfarande håller, svarar Linde.

Turkiet har börjat skicka tillbaka IS-resenärer till sina ursprungsländer, men enligt Linde tyder ännu ingenting på att det kan bli återsändanden till Sverige.

– Vi har inga indikationer på att det finns svenskar i de läger eller fängelser som är under turkiskt överinseende, säger hon.

Andra områden

Pompeo luftade också oro för att hotet från IS växer i områden utanför Syrien och Irak, och sade att alliansen bör fokusera på Västafrika och Sahelområdet.

Där har Sverige omkring 300 militärer på plats i ett underrättelseförband i Mali.

Linde håller med om att IS kan tänkas växa i andra områden när rörelsen pressats tillbaka i Syrien och Irak, och även hon ser hot i Västafrika och Sahel.

– Det är ett oroligt område och vi försöker verkligen bidra på de sätt som vi kan för att få situationen där att bli bättre.

ANNONS

Pompeo sade även att alliansens länder bör öka sina ekonomiska åtaganden för återuppbyggnaden av de delar av Irak och Syrien som fått svåra skador i konflikten.

I det avseendet är det svenska samvetet rent, enligt Ann Linde.

– Vi är ett av de länder som bidrar mest, säger hon.

Tomas Bengtsson/TT

USA:s utrikesminister Mike Pompeo flankerad av USA:s särskilda Syriensändebud James Jeffrey (till vänster i bild) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid mötet i Washington.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo flankerad av USA:s särskilda Syriensändebud James Jeffrey (till vänster i bild) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid mötet i Washington. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Den globala alliansen mot IS grundades i september 2014 med målet att besegra jihadiströrelsen, som även går under namnen Isil, Isis och Daesh.

Förutom de militära insatserna i Syrien och Irak bekämpar alliansen terrorrörelsens finansiella och ekonomiska system, hindrar utländska krigare från att röra sig över gränserna, stödjer återuppbyggnaden i befriade områden samt försöker motverka IS propaganda.

Gruppen har 81 medlemmar, varav fyra är organisationer (EU, Interpol, Nato och Arabförbundet).

Källa: Global Coalition Against Daesh

ANNONS