Statsminister Stefan Löfven (S) träffar på mötet bland annat Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, som löper stor risk att förlora regeringsmakten i Madrid i ett nyval den 28 april. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) träffar på mötet bland annat Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, som löper stor risk att förlora regeringsmakten i Madrid i ett nyval den 28 april. Arkivbild.

Löfven laddar upp för EU-val i Madrid

Statsminister Stefan Löfven (S) träffar en skara opinionsmässigt hårt pressade socialdemokratiska ledare i Madrid i helgen. Tillsammans ska de ladda upp för EU-valet i maj, bland annat med ett nytt gemensamt manifest.

ANNONS
|

- Det handlar om att prata om och sätta prioriteringarna framåt, säger Johan Hassel, internationell sekreterare hos det socialdemokratiska partiet, om det stora S-mötet i Madrid.

Löfven passar även på att ha ett bilateralt möte med Spaniens socialdemokratiske premiärminister Pedro Sánchez, som löper stor risk att förlora regeringsmakten i Madrid i ett nyval den 28 april.

Sanchez problem är på hemmaplan, där han pressas mellan katalanska utbrytare och spanska nationalister. Men många statsvetare, som Göran von Sydow, tillförordnad direktör på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), ser det som ett exempel på vad socialdemokratin brottas med i olika former i hela EU.

ANNONS

Helt nya förutsättningar

Göran von Sydow pekar bland annat på en nyligen gjord opinionsmätning som visar att den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet, S&P, kan tappa över en fjärdedel av sina mandat, med ett ras från 186 till 135 mandat.

Skulle detta bli valresultatet och även högergruppen, EPP, tappa så många mandat i EU-parlamentet som de i nuläget ser ut att göra skapar det helt nya förutsättningar när nästa ordförande i EU-kommissionen ska utses efter Jean-Claude Juncker.

Traditionellt har denna post och andra toppositioner inom EU-institutionerna – som talmansuppdraget i parlamentet och posten som EU:s höga representant för utrikesfrågor – fördelats mellan EPP- och S&P-höjdare då dessa partigrupper dominerat i både ministerrådet och EU-parlamentet. Men så ser det inte ut att bli i år.

- Vi har ju ett antal regeringar som styrs av helt andra partier, som Italien, Polen och Ungern. Vad kommer de att ställa för krav på vad de vill ha ut av det här?Det är en ny situation, säger von Sydow.

Har pågått i decennier

Göran von Sydow och kollegan Magnus Blomgren, universitetslektor på Umeå universitet, pekar på en rad faktorer som förklarar den dystra S-trenden i EU. Den har pågått i decennier menar de – sedan eran med den franske presidenten François Mitterand i Frankrike, statsminister Göran Persson i Sverige och tunga socialdemokratiska ledare som den tyske förbundskanslern Gerhard Schröder och britternas premiärminister Tony Blair.

ANNONS

Partiets väljarbas har urholkats samtidigt som socialdemokraterna har haft svårt att formulera ett alternativ till den våg av liberalisering som svepte över västvärlden på 1980- och 1990-talet, enligt Blomgren.

Ovanpå det har den traditionella höger-vänsterskalan i politiken suddats ut när högern och socialdemokraterna rört sig mot mitten. Samtidigt har globaliseringens effekter skapat grogrund för ett utbrett missnöje med de etablerade partierna bland väljarna, menar Blomgren.

Göran von Sydow ser också hur det nu alltmer handlar om sociokulturella frågor för väljarna i stället för en klassisk politisk strid mellan höger och vänster om skattenivåer och omfördelningspolitik.

- Det handlar om saker som globalisering eller EU. Det handlar om invandring, nationalism och identitet. Det handlar om traditionella kontra frihetliga värden, säger han.

Knappast något tungt slagträ

Samtidigt har eurokrisen blottlagt en djup klyfta inom socialdemokratin i EU, där nord ställs mot syd med helt olika visioner om vad EU borde göra och vara, enligt von Sydow.

Enligt Blomgren kommer det valmanifest som Löfven och hans kollegor ska anta i Madrid knappast bli något tungt slagträ för S i den svenska valrörelsen inför EU-valet.

ANNONS

- Valrörelserna är i huvudsak nationella. Det gäller att anpassa budskapet så att det passar, säger han.

- I valrörelserna kan det låta lite hur som helst, tillägger han.

Däremot kan manifestet spela en viss roll när nästa EU-parlament samlas efter valet och S-politiken ska harmoniseras på EU-nivå.

TT:s utsände, Madrid

Fakta: Tre månader till EU-valet

Om tre månader, söndagen den 26 maj, är det EU-val i Sverige. Då ska väljarna utse vilka som ska representera Sverige i EU-parlamentet.

Alla EU-medborgare har rätt att rösta och ledamöterna i Europaparlamentet väljs för fem år i direkta val i medlemsländerna.

I Sverige får man rösta fram politiker till Europaparlamentet som har fyllt 18 år, är svenska medborgare och är eller har varit folkbokförda i Sverige. Även medborgare från andra EU-länder som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet här.

I EU-valet 2014 var valdeltagandet 51 procent i Sverige, mot ett EU-snitt på 43 procent. Det kan jämföras med ett valdeltagande i riksdagsvalet i september 2018 på över 87 procent.

Källor: EU-parlamentet, Statistiska centralbyrån

ANNONS