Raneem Azzouz kör höghastighetståg med pilgrimer mellan Medina och Mecka.
Raneem Azzouz kör höghastighetståg med pilgrimer mellan Medina och Mecka. Bild: AMER HILABI/AFP/TT

Kvinnor bakom spakarna på tågen till Mecka

Allt fler saudiska kvinnor vill ge sig ut i arbetslivet och det är en utmaning för de styrande att skapa jobb åt alla. När 32 tjänster som tågförare på sträckan mellan Mecka och Medina annonserades ut välde ansökningarna in.

ANNONS

– Första dagen var som en dröm för mig, att gå ombord på tåget, gå in i förarhytten, säger 25-åriga Tharaa Ali.

Hon är en av de 32 kvinnor som valts ut bland 28 000 sökande att köra höghastighetstågen mellan Mecka och Medina. Hon är också en av det växande antal saudiska kvinnor som yrkesarbetar. Kvinnornas andel av den saudiska arbetsstyrkan har ökat från 17 procent till 37 sedan 2016.

Hög arbetslöshet

Men arbetslösheten bland kvinnor är fortfarande hög, 20,5 procent förra året, jämfört med 4,3 procent för männen. Det visar på en angelägen uppgift – att skapa jobb för alla de kvinnor som vill arbeta.

ANNONS

– Utmaningen har förändrats. Från att uppmuntra kvinnor att arbeta till att hitta tillräckligt många jobb, säger ekonomen Meshal Alkhowaiter.

Traditionellt har saudiska kvinnor arbetat inom utbildning och medicin, men nya regler som förbjuder könsdiskriminering på arbetsplatsen och minskade krav på klädkod har skapat nya möjligheter.

Men samhällets normer rör sig inte alltid lika snabbt som ändrade regelverk, något de kvinnliga tågförarna fått erfara.

Fick beröm

Raneem Azzouz, även hon nyanställd på sträckan Mecka–Medina, säger att en kvinnlig passagerare kom fram till henne vid slutstationen och förklarade att hon inte kunde tro att en kvinna kunde utföra jobbet förrän hon såg det med egna ögon.

– Hon sade: "Helt ärligt, när jag såg jobbannonsen var jag helt emot det. Jag sade att om min dotter skulle köra skulle jag inte åka med".

Men efter att resan avlöpt utan missöden ville kvinnan berömma Azzouz.

De som motsätter sig att fler kvinnor ger sig ut i yrkeslivet utgör en minoritet, säger Sussan Saikali vid Arab Gulf States Institute i Washington. Majoriteten är för en förändring.

– Det har funnits en del kommentarer från män som säger att kvinnor tar jobben ifrån dem, men det är ovanligt.

Fakta: Saudiarabien

Det oljerika Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är en absolut monarki som styrs av kungafamiljen (huset Saud). Kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har de senaste åren fått ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet.

Omkring 33 miljoner människor bor i Saudiarabien, varav drygt 6 miljoner i huvudstaden Riyad. Saudiarabien har inga politiska partier och inget valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.

Styret grundar sig på koranen och på islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Källa: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

ANNONS