En ambulans utanför Düsseldorfs universitetssjukhus som tidigare i veckan utsattes för en cyberattack. Arkivbild.
En ambulans utanför Düsseldorfs universitetssjukhus som tidigare i veckan utsattes för en cyberattack. Arkivbild. Bild: Roland Weihrauch/dpa via AP/TT

Kvinna dog efter cyberattack – misstänkt dråp

ANNONS

Tyska åklagare har inlett en utredning om misstänkt dråp efter att en patient på ett sjukhus som utsattes för en hackerattack avlidigt.

It-systemet på Düsseldorfs universitetssjukhus utsattes förra veckan för ett cyberangrepp.

Sjukhuset förlorade under angreppet kontakten med sina ambulanser och en kritiskt sjuk kvinna skickades, som en följd av de okontaktbara ambulanserna, till ett sjukhus beläget en timmes bilfärd längre bort. Kvinnan dog kort efter ankomsten till sjukhuset.

Nu utreder åklagarna om de som stod bakom cyberattacken gjort sig skyldiga till dråp. Skulle de ännu oidentifierade gärningsmännen dömas för dråp så vore det en unik dom i landet.

Det finns misstankar om att cyberattacken var riktad mot Heinrich Heine-universitetet i samma stad. Tyskland har under de senaste månaderna upplevt flertalet cyberattacker riktade mot universitet och forskningsinstitut. Bland annat har universiteten i städerna Giessen, Köln och Bochum utsatts.

ANNONS
ANNONS