Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vinkar till anhängare efter att parlamentet röstat ned hans regering.

Kurz nedröstad – Österrikes regering faller

Österrikiska nationalrådet har röstat för misstroende mot förbundskansler Sebastian Kurz och hans regering, som därmed tvingas avgå. Förbundspresidenten väntas nu utnämna en övergångskansler i väntan på valet i september.

Hårda ord haglade i plenisalen i österrikiska parlamentets underhus då Socialdemokraterna (SPÖ) och Frihetspartiet (FPÖ) lade fram sina respektive argument mot förbundskansler Sebastian Kurz, som varit starkt ifrågasatt sedan tyska medier i förrförra veckan publicerade en video med besvärande innehåll.

I filmklippet, inspelat i hemlighet i en villa på Ibiza, syns den tidigare vicekanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache konspirera med en kvinna han tror är släkting till en rysk oligark om att ta kontroll över en av Österrikes största tidningar. I utbyte skulle kvinnan få tillgång till upphandlingar.

- Ert beteende är unikt i den andra republikens historia. Det är en skamlös, otyglad och oansvarig makthunger, sade SPÖ-ledaren Pamela Rendi-Wagner inför parlamentsledamöterna, med adress Sebastian Kurz, som ledde koalitionen mellan sitt eget konservativa parti ÖVP och högerpopulistiska FPÖ.

Röstades ned

Efter en drygt två timmar lång debatt föll domen: Regeringen Kurz röstades ned av SPÖ, FPÖ och det mindre partiet Liste Jetzt, rapporterar nyhetsbyrån APA. Det är första gången sedan andra världskriget som ett misstroendevotum lyckas, trots 185 försök, skriver tidningen Der Standard.

Förbundskanslern sade på förhand att han bestämt sig för att inte låta sig provoceras och räknade upp alla förändringar som skett under hans styre.

- Jag är fortfarande här, jag står fortfarande inför er, sade Kurz efter omröstningen enligt AFP, varpå han kritiserade det han beskrev som "den nya koalitionen" som enas i ett "hat" mot ÖVP.

- Vi kan vara säkra på att de kommer att attackera oss. . . men de kan inte stoppa förändringen som vi har satt i rörelse.

Den så kallade Ibiza-affären har utlöst en djup politisk kris, som gett eko långt utanför Österrikes gränser. Dagen efter avslöjandet avgick Strache både som vicekansler och som partiledare för FPÖ, som sedan december 2017 regerat tillsammans med ÖVP.

Kortvarig regering

Samma dag sprack regeringssamarbetet, och nyval utlöstes. Samtliga FPÖ-ministrar avgick och en övergångsregering svors in. Den tillfälliga regeringen blev dock kortvarig, och det är nu upp till förbundspresident Alexander Van der Bellen att utse en övergångskansler.

Inför måndagens omröstning passade FPÖ-toppen och den tidigare inrikesministern Herbert Kickl på att ge ett tjuvnyp till Kurz och hans kolleger på regeringsbänken i plenisalen.

- Jag har mindre med ryska oligarker att göra än vissa andra i regeringen, sade han, möjligen syftande på utrikesministern Karin Kneissl, som i fjol bjöd in den ryske presidenten Vladimir Putin till sitt bröllop och knäböjde inför honom.

Trots den akuta regeringskrisen gick Kurz ÖVP rejält framåt i söndagens EU-val, att döma av det preliminära officiella valresultatet. Partiet får 35,4 procent av rösterna, vilket är över 8 procentenheter mer än 2014.