Venezuelas president Nicolás Maduro och Kubas president Raúl Castro i Havanna, Kuba, i december förra året. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro och Kubas president Raúl Castro i Havanna, Kuba, i december förra året. Arkivbild.

Kritiserad Maduro ställer upp för omval

Venezuelas president Nicolás Maduro kommer att ställa upp i presidentvalet i slutet av april.

ANNONS
|

Samtidigt som den svåra ekonomiska krisen fotsätter i Venezuela lanserar nu den starkt kritiserade presidenten Nicolás Maduro sin kampanj för att bli omvald för ännu en mandatperiod.

Maduro hade ett tydligt "anti-Trump"-budskap när han talade till anhängare tidigare i veckan.

- Donald Trump är inte chef i Venezuela! sade han, när han talade timmar efter det att datumet för det kommande presidentvalet offentliggjorts.

ANNONS

USA:s vicepresident Mike Pence kallar Maduro för "diktator" på Twitter och skriver att valet är "odemokratiskt, okonstitutionellt och att omvärlden ställer sig emot det".

Oppositionen liksom en rad västländer betvivlar att valet kommer att vara fritt och misstänker att det kommer att präglas av omfattande valfusk.

Utländska sanktioner mot Maduros regering, inklusive ett amerikanskt förbud mot investerare att hantera Venezuelas skulder, har förvärrat situationen i landet.

Samtidigt som människor köar i timmar för att köpa den lilla mat som finns och nödvändligheter som tandkräm och toalettpapper, har presidentens popularitet sjunkigt kraftigt.

55-åringen, som var Hugo Chávez handplockade efterträdare, blir det styrande socialistpartiets enda kandidat i valet.

Maduro, en före detta fackföreningsaktivist och busschaufför, tog makten i april 2013 sedan president Chávez avlidit i sviterna av cancer.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde ett omstritt val till en konstituerande församling i augusti i fjol, som ledde till våldsamma protester. Minst 125 människor miste livet. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att använda den tidigare folkvalda församlingen, alltså parlamentet.

Venezuela är inne i en flera år djup recession. Under 2016 minskade landets ekonomi med 16,5 procent, enligt USA:s finansinspektion. Det råder stor brist på mat och mediciner i det oljerika men ekonomiskt och politiskt sargade landet.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS