Militärrådets talesperson Shamseddine Kabashi medger att "det begicks misstag" när dussintals demonstranter sköts ihjäl.
Militärrådets talesperson Shamseddine Kabashi medger att "det begicks misstag" när dussintals demonstranter sköts ihjäl.

Krav på utredning av massdödandet i Sudan

USA:s sändebud till Sudan kräver en "oberoende och trovärdig" utredning av militärens tillslag mot en sittprotest den 3 juni, då dussintals demonstranter sköts ihjäl.

ANNONS
|

Militärens ingripande mot sittprotesten i Khartum resulterade enligt myndighetskällor i 61 dödade demonstranter. Enligt proteströrelsens egna uppgifter var det omkring 120 personer som föll offer för militärens kulor. Nu kräver USA att våldsamheterna utreds.

- USA känner starkt att det behövs en oberoende och trovärdig utredning som kommer att hålla de som begått dessa skakande dåd ansvariga, säger landets sändebud Tibor Nagy.

ANNONS

Kravet får stöd av Sadiq al-Mahdi, som ledde den folkvalda regering som 1989 störtades i en militärkupp ledd av den nu avsatte expresidenten Omar al-Bashir.

- Det är viktigt att utredningen är oberoende och inte partisk till myndigheternas förmån, säger han.

Militärråd styr landet

Omar al-Bashir – som nu står inför åtal för bland annat korruption – styrde Sudan fram till april då han avsattes av militär i kölvattnet av massiva folkliga protester.

Ett militärråd har sedan dess styrt landet samtidigt som förhandlingar pågått med representanter för proteströrelsen. Förhandlingar som bröt samman med det dödliga ingripandet mot sittprotesten, men som nu har återupptagits.

Motsätter sig utländsk utredning

Militärrådet har varit sparsamt med kommentarer kring dödsskjutningarna men medger att "övergrepp ägde rum".

- Vi gav order till våra befäl att hitta ett sätt att upplösa protesten. Men vi ångrar att det begicks misstag, säger talespersonen Shamseddine Kabashi.

ANNONS

Någon oberoende utredning vill militärrådet dock inte se, åtminstone inte om det skulle innebära utländsk inblandning.

- Vi accepterar inte en internationell utredningsgrupp. Vi är en suverän stat, säger talespersonen och tillägger att militären genomför en egen utredning.

Resultaten av den ska presenteras på lördag.

TT-AFP

Fakta: Omar al-Bashir

Omar al-Bashir har lett Sudan i 30 år. 1989 ledde han en militärkupp som avsatte den demokratiskt valde Sadiq al-Mahdi och 1993 tillträdde han som president.

2009 blev han förste statschef att efterlysas av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), misstänkt för krigsförbrytelser och folkmord i regionen Darfur, där en våldsam konflikt utbröt 2003.

De senaste månadernas protester i Sudan började i mitten av december i fjol efter att regeringen meddelat att priset på bröd skulle trefaldigas. Den 11 april avsattes han al-Bashir av militären.

ANNONS