Flera länder kräver i FN:s råd för mänskliga rättigheter att Saudiarabien fortsätter att utreda mordet på författaren Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Flera länder kräver i FN:s råd för mänskliga rättigheter att Saudiarabien fortsätter att utreda mordet på författaren Jamal Khashoggi. Arkivbild. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

Kraftig kritik mot saudiska rättssystemet

ANNONS

Saudiarabiens rättsliga system får förnyad kritik i FN:s råd för mänskliga rättigheter. I ett uttalande från flera länder pekas det på misstänkt tortyr, olagliga omhändertaganden och tveksamma rättsliga processer mot regimkritiker.

Kritikerna poängterar även vikten av att Saudiarabien fortsätter att utreda mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober.

Det skarpa ifrågasättandet framfördes av 15 EU-länder och av bland andra Kanada, Nya Zeeland och Peru.

– Vi är oroade över rapporter om tortyr, godtyckliga gripanden, försvinnanden, orättvisa rättegångar och trakasserier av personer som driver frågor kring mänskliga rättigheter, säger Australiens ambassadör Sally Mansfied.

ANNONS

Saudiarabien förnekar anklagelserna. Landet är en av 47 medlemmar i FN-rådet, men den saudiska stolen stod tom när kritiken framfördes på måndagen. Liknande kritik framfördes i maj i rådet i Genève.

ANNONS