Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kosovos president Vjosa Osmani och premiärminister Albin Kurti vid ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris tidigare i november.
Kosovos president Vjosa Osmani och premiärminister Albin Kurti vid ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris tidigare i november. Bild: Michel Euler/AP/TT

Kosovo kan få visumfrihet till EU

Invånarna i Kosovo kan snart få resa visumfritt in i EU. Åtminstone är nu EU:s medlemsländer, efter lång oenighet, överens om att säga ja.

"I dag har vi nått ett viktigt steg mot fritt resande för Kosovo och vi hoppas nu kunna nå en uppgörelse inom kort med EU-parlamentet. Visaliberaliseringen har blivit möjlig tack vare Kosovos ansträngningar för att stärka sin gränskontroll, migrationshantering och säkerhet", säger Jan Lipavsky, utrikesminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Tjeckien i ett pressmeddelande.

Tanken är att invånare i Kosovo ska kunna resa fritt till EU under 90 dagar under en sexmånadersperiod. Förhoppningen är att visumfriheten ska träda i kraft senast från den 1 januari 2024.