Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En familj bergsgorillor fotograferade i norra Rwanda.

Kongolesisk plan på djurexport väcker ilska

Djurrättsaktivister rasar sedan det kommit fram att Kongo-Kinshasas regering överväger att exportera utrotningshotade djur – bland annat bergsgorillor och dvärgschimpanser – till kinesiska djurparker.

Ett dussin bergsgorillor, 16 dvärgschimpanser, 16 "vanliga" schimpanser, åtta sjökor och 20 okapier. Så lyder önskelistan som djurparkerna Taiyuan Zoo i norra Kina och Anji Zhongnan Zoo i öst sammanställt, rapporterar tidningen The Guardian.

Läckt korrespondens från den 8 juni, främst ett brev som Kongo-Kinshasas miljöminister Amy Ambatobe Nyongolo skrivit under, verkar göra tumme upp för exporten. Brevet refererar till vad som ser ut som en uppgörelse med djurparkerna, skriver tidningen.

"Djupt förfärade"

Miljöministern nekar dock till att han gått med på sådan export utan säger att han skickat vidare ärendet till den kongolesiska naturmyndigheten ICCN.

ICCN har å sin sida offentliggjort skrivningar i vilka man tar avstånd från exportplanerna och uppmanar regeringen att respektera Cites, den internationella konventionen om handel med hotade arter, uppger The Guardian. Därefter har regeringen i ett uttalande sagt att saken utvärderas.

Men vetskapen om att export av arter som är eller har varit utrotningshotade ens övervägs har fått djurrättsorganisationer att gå i taket. Bara 200 bergsgorillor uppskattas finnas kvar i Kongo-Kinshasa.

- Vi är djupt förfärade över dessa förslag och fruktar för djurens välmående om – Gud förbjude – planen blir verklighet, säger naturskyddsorganisationen Born Frees ordförande Will Travers till The Guardian.

Inga pandor

Adams Cassinga, som grundat naturvårdsorganisationen Conserv Congo, har startat en namninsamling för att förhindra exportplanerna. Han säger sig vara chockerad.

- Jag önskar att kineserna deltog i att bevara vårt naturliv, men i stället tillhör de dem som förstör det. Vi har inte pandor på våra djurparker. Varför ska våra sällsynta arter finnas på deras?

Cassinga är inte den ende som fruktar att Kina, som gjort enorma investeringar i infrastruktur och näringsliv i många afrikanska länder, anser sig ha större rätt att exploatera naturen i dessa länder.

- Med sin enorma investeringskapacitet har Kina ett stort ansvar i att säkerställa att dess internationella aktiviteter inte skadar världens utsatta naturliv, säger Will Travers.