Stjärnkockar i sina vita uniformer samlas i Saint Jean-katedralen i Lyon för att säga farväl till mästerkocken Paul Bocuse.
Stjärnkockar i sina vita uniformer samlas i Saint Jean-katedralen i Lyon för att säga farväl till mästerkocken Paul Bocuse.

Kockvärlden tog farväl av sin påve

Över 1 500 kockar från hela världen tillsammans med tusentals matfantaster samlades i Lyon på fredagen för att hedra sin "påve" Paul Bocuse. Mästerkocken som dog förra lördagen blev 91 år gammal.

ANNONS
|

"Monsieur Paul", som han även kallades, var känd för sin kulinariska känsla och sin för sin förkärlek till hjärtlig traditionell mathållning. Sannolikt hade han föredragit en enkel ceremoni i den lilla kyrkan i byn Collonges-au-Mont-d'Or, men med tanke på det stora antalet gäster var det inte möjligt, säger hans son Jérome Bocuse.

Ceremonin hålls istället i Saint Jean-katedralen i Lyon. Två stora tv-skärmar har installerats utanför katedralen för att den förväntade folksamlingen ska kunna följa händelsen.

"Lyfter på locket"

Bocuse var en av grundarna till det franska "nya köket" och banade väg för en matrevolution genom att skippa de tunga traditionella såserna och istället lyfta in purfärska ingredienser, estetik och innovation. Rutinmässigt handlade han sina egna råvaror på marknaden i Lyon som han noggrant inspekterade innan han bestämde vilka rätter han skulle servera för dagen.

ANNONS

Att Bocuse ses som en innovatör inom matkonsten och även fått epitetet "påve" är kanske inte så konstigt. Det hade lika mycket att göra med hans affärssinne, artisteri och kulinariska geni. Trots det var han även mån om traditioner och flera av hans rätter har lämnats oförändrade i tiotals år.

"Bra matlagning för mig är när du lyfter på locket och det doftar gott, och när du tar en till portion", skrev Bocuse får några år sedan.

Tre stjärnor i fyra decennier

Hjärtat av hans imperium, restaurangen L'Auberge du Pont de Collonges, är samma värdshus som hans far drev i den lilla byn utanför Lyon. 1965 såg han till att pappans restaurang fick inte mindre än tre stjärnor i matälskarnas bibel Micheline-guiden och han blev senare den ende fransman som lyckats med bedriften att behålla betyget under inte mindre än fyra decennier.

Bocuse, som under många år levt med Parkinsons sjukdom, dog i rummet ovanför restaurangen, samma som han föddes i.

TT-AFP

Fakta: Paul Bocuse

Född den 11 februari 1926 i Collonges-du-Mont-d'Or nära Lyon i Frankrike. Hans släkt har drivit restauranger under flera generationer tillbaka i tiden.

Bocuse var en av grundarna till det franska "nya köket" som anses ha förnyat den västerländska kokkonsten. Han har också gett namn till det som brukar kallas kock-VM, "Bocuse d'Or". Tävlingen genomförs vartannat år i Lyon.

Både guiden Gault-Millau och The Culinary Institute of America har utnämnt Bocuse till århundradets kock.

ANNONS