Demonstranter utklädda till president Donald Trump och isbjörnar protesterar mot den amerikanska klimatpolitiken i samband med klimatmötet i Bonn.
Demonstranter utklädda till president Donald Trump och isbjörnar protesterar mot den amerikanska klimatpolitiken i samband med klimatmötet i Bonn.

Klimatåtgärder i Kina uppväger USA:s avhopp

Förbättrad klimatpolitik i Kina och Indien har – trots USA:s avhopp från Parisavtalet – lett till att den förväntade effekten av den globala uppvärmningen minskat något. Men världen är fortfarande långt i från att nå tvågradersmålet, visar en ny rapport.

ANNONS
|

Med rådande politik kommer temperaturen på jorden att vara 3,4 grader högre vid år 2100, på grund av den globala uppvärmningen. Det hävdar forskarnätverket Climate Action Tracker (CAT) i en ny rapport , som släpps i samband med klimatmötet i Bonn.

Det innebär en minskning med 0,2 grader jämfört med den prognos som CAT släppte för ett år sedan, något som enligt forskarna beror på de klimatåtgärder som redan vidtagits i Kina och Indien.

"Det här är första gången sedan CAT började studera situationen 2009 som politiska åtgärder på nationell nivå lett till tydliga minskningar av den förväntade temperaturen vid århundradets slut", konstaterar forskarna.

ANNONS

Enligt CAT har USA:s avhopp från Parisavtalet lett till att den förväntade effekten av avtalet försämrats med 0,3 grader fram till 2100.

Tidigare i veckan kom en annan rapport som visade att världens koldioxidutsläpp väntas öka med två procent under 2017, vilket grusade förhoppningar om ett trendbrott. Rapporten visade även att den största bidragande orsaken var Kina, som under året väntas öka sina utsläpp med 3,5 procent.

TT

Fakta: Parisavtalet

Klimatuppvärmningen på jorden är, enligt klimatologerna, i hög grad en effekt av förbränningen av fossila bränslen – olja, kol och gas.

Parisavtalet innebär ett försök av jordens länder att kraftigt minska denna förbränning.

Målet är att uppvärmningen ska begränsas till "klart under" två grader Celsius. Nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll under andra delen av det här århundradet.

Källa: Parisavtalet

ANNONS