Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinas försvarsminister Li Shangfu varnar för att etablera 'Nato-liknande' allianser i Asien och Stillahavsområdet.
Kinas försvarsminister Li Shangfu varnar för att etablera "Nato-liknande" allianser i Asien och Stillahavsområdet. Bild: Vincent Thian/AP/TT

Kina varnar för "Nato-liknande" allians

Kinas försvarsminister Li Shangfu varnade på söndagen för riskerna med att etablera en "Nato-liknande" militär allians i Asien och Stillahavsområdet.

Under det pågående säkerhetsmötet Shangri-La Dialouge i Singapor sade Li Shangfu att en sådan allians riskerar att kasta in regionen i en "virvelvind av konflikter".

– Det Asien och Stillahavsområdet behöver i dag är ett öppet och inkluderande samarbete - inte att samlas i små gäng. Vi får inte glömma den stora förödelsen som de två världskrigen förde med sig för alla länder och vi får inte tillåta att en sådan tragisk historia upprepar sig, sade Li Shangfu.

Li nämnde inget särskilt land men det verkade som att han syftade på USA som har stöttat allianser och partnerskap i regionen.

USA är med i militärpakten Aukus tillsammans med Storbritannien och Australien. Landet är också med i säkerhetssamarbetet Quad med Australien, Indien och Japan.