Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vladimir Putin överräcker en rysk sabel till Nordkoreas Kim Jong-Un.

Kim bjuder in Putin till Nordkorea

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un verkar ha fattat tycke för Rysslands president Vladimir Putin efter ledarnas möte i Vladivostok. Kim bjuder in Putin till Nordkorea, och erbjudandet har accepterats, uppger nordkoreansk statlig media. Men några genombrott verkar toppmötet inte ha inneburit.

När ett eventuellt besök i Nordkorea kan bli aktuellt är oklart, Kim ska enligt nordkoreanska pressen ha bjudit in Putin "vid lämpligt tillfälle".

Kim ska ha beskrivit situationen på Koreahalvlön som avvaktande, men att den nu nått en kritisk punkt, uppger statliga KCNA.

Kim varnade enligt KCNA för att situationen på Koreahalvön kan återgå till det tidigare spända läget eftersom USA mot bättre vetande haft en ensidig attityd i de senaste samtalen mellan länderna.

Putin sade å sin sida att han tror att det är möjligt med en överenskommelse om Pyongyangs atomprogram, och att vägen dit går genom att steg för steg bygga förtroende, och att det kan behövas stöd av de andra länderna i de tidigare sexpartssamtalen.

Från Vita huset har det varit tyst om toppmötet, men USA:s ambassadör i Japan, William Hagerty, säger till en tankesmedja att Kims kontakter med grannarna Ryssland och Kina är ett försök att söka lättnader i de internationella sanktionerna.

- Det faktum att du ser Kim Jong-Un träffa Vladimir Putin bekräftar det faktum att sanktionerna fungerar och att sanktionerna innebär en extrem ekonomisk press på Nordkoreas regim, säger han och tillägger att det finns en betydligt enklare väg, vilket är att avveckla kärnvapnen.