Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olivier Dubois, till vänster, och Jeffery Woodke i mitten, vid flygplatsen i Niamey.
Olivier Dubois, till vänster, och Jeffery Woodke i mitten, vid flygplatsen i Niamey. Bild: Judith Besnard/AP/TT

Kidnappade släppta dagar efter Blinkens besök

En amerikansk hjälparbetare som kidnappades för sex år sedan har släppts och flugits till Nigers huvudstad Niamey, tillsammans med en fransk journalist som kidnappades för nästan två år sedan.

De två har hållits fångna av gruppen JNIM, som har kopplingar till terrorrörelsen al-Qaida.

USA uppger att man inte betalat någon lösesumma för Jefferey Woodke. Frisläppandet skedde bara några dagar efter att landets utrikesminister Antony Blinken besökt Niger. Blinken utlovade stöd på 150 miljoner dollar till Sahelregionen.

– Det var inga utbyten här. Det var bara hårt, ansträngande, medvetet arbete av diplomater och andra experter som arbetat direkt med Nigers regering för att få hem honom, säger John Kirby, talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd.

Woodke tackade Gud, och Frankrikes, Nigers och USA:s regeringar när han mötte pressen på flygplatsen.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka i Niamey, i Niger, mitt andra hemland, och jag har inget mer att säga förutom ett hej till min familj, sade Woodke på flygplatsen.

Frankrike har inte kommenterat hur frisläppandet av Olivier Dubois gick till, men president Emmanuel Macron skriver på Twitter att han är lättad och tackar Niger.

– Det är fantastiskt att vara här, att vara fri. Jag hade inte alls förväntat mig det, säger Dubois.