Saudiarabiens kronprins får inte komma undan, anser Hatice Cengiz. Arkivbild.
Saudiarabiens kronprins får inte komma undan, anser Hatice Cengiz. Arkivbild. Bild: Craig Ruttle/AP/TT

Khashoggis fästmö: Kronprinsen måste straffas

USA har pekat ut Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Khashoggis fästmö kräver att utpekandet får konsekvenser – samtidigt som Saudiarabiens FN-ambassadör ifrågasätter uppgifterna.

ANNONS

"Det är avgörande att kronprinsen, som beordrade det brutala mordet på en oklanderlig och oskyldig person, straffas utan dröjsmål", skriver Khashoggis turkiska fästmö Hatice Cengiz på Twitter.

USA:s nytillträdde president Joe Biden offentliggjorde förra veckan en två år gammal rapport där amerikansk underrättelsetjänst slår fast att bin Salman personligen godkände mordet på regimkritikern Khashoggi, som dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet 2018 när han skulle hämta ut äktenskapshandlingar.

Saudiarabien dömde i september 2020 åtta personer för inblandningen i mordet.

"Vem planerade det? Vem beställde det? Var är kroppen? Det är de viktigaste frågorna, och de förblir obesvarade", kommenterade Cengiz då.

ANNONS

Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Mouallimi skriver på Twitter att USA inte har presenterat några konkreta bevis för att kronprinsen var inblandad i mordet.

"Prinsen har med mod accepterat moraliskt ansvar, presenterat de skyldiga för rättsväsendet, och lovat att reformera underrättelsetjänsterna. Fallet är avslutat!", skriver al-Mouallimi.

Fakta: Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Han flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och sade att en rädslans kultur råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och oliktänkande.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom inte levande därifrån.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som hade spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.

Ett 20-tal saudier har sedan ställts inför rätta, men alla kopplingar till landets blivande kung har avfärdats.

ANNONS