Kenyanska aktivister protesterar mot de lagar som kriminaliserar homosexualitet. Arkivbild.
Kenyanska aktivister protesterar mot de lagar som kriminaliserar homosexualitet. Arkivbild.

Kenya: HD skjuter upp beslut om gaylag

Meningen var att Kenyas högsta domstol skulle besluta om det var dags att skrota landets lagar som kriminaliserar homosexualitet. Men i stället skjuts avgörandet upp till den 24 maj.

ANNONS
|

Beskedet gavs på fredagen av domare Chacha Mwita i en fullsatt rättssal i huvudstaden Nairobi. Enligt Chacha Mwita behöver rätten mer tid för att förbereda en dom.

Lagarna har funnits sedan kolonialtiden och det är ovanligt att människor döms enligt dem. Men aktivister påpekar att lagstiftningen göder förföljelse och diskriminering av homosexuella.

Kenyas lagstiftning återspeglas i mer än hälften av länderna i Afrika söder om Sahara. Ofta handlar det om vagt formulerade lagtexter och påföljden kan vara långa fängelsestraff.

- Det här anses vara grova brott, och väldigt, väldigt farligt för samhället, säger Eric Gitari från organisationen the National gay and lesbian human rights council.

ANNONS

Enligt kenyansk lag riskerar man upp till 14 års fängelse för sexuella handlingar som är "mot naturen".

- I lagen står det "på allmän plats eller privat" vilket i praktiken betyder att polisen har rätt att komma till våra sovrum för att utreda den här sortens brott, säger Gitari.

TT-AFP-Reuters

ANNONS