Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kongressledamoten Joe Kennedy, demokrat från Massachusetts, talar på partikonventet 2016. Arkivbild.

Kennedy och #metoo vid Trumptal

Joseph "Joe" Kennedy, den i nuläget ende folkvalde politikern från den berömda dynastin, levererar Demokraternas svar efter president Donald Trumps State of the union-tal.

37-årige Kennedy, som företräder Massachusetts i representanthuset, beskrivs i amerikanska medier som en talangfull men förhållandevis lågmäld politiker – och en snabbt stigande stjärna inom Demokratiska partiet. Genom eldiga anföranden i sociala medier har han blivit något av en symbol för motståndet mot president Trump. Kennedy har bland annat talat om hälsovård, medborgerliga rättigheter och ekonomisk rättvisa, skriver webbtidningen Politico.

Joe Kennedy är barnbarn till Robert "Bobby" Kennedy, som var justitieminister under sin bror John F Kennedys tid som president. Robert Kennedy var senator och presidentaspirant när han mördades 1968.

Positiv ton

Demokraterna har även bett Elizabeth Guzman, den första spansktalande kvinna som valts in i Virginias delstatsparlament, att hålla ett svarstal på spanska.

President Donald Trumps direktsända tal inför USA:s samlade kongress hålls under natten till onsdag svensk tid. Enligt Vita huset kommer anslaget att vara positivt och enande, med betoning på att USA:s växande ekonomi gynnar alla invånare i landet. En mångmiljardsatsning på infrastruktur ska läggas fram, liksom sannolikt Trumps planer för en invandringsreform. Det sistnämnda är ett politiskt infekterat ämne.

Svarta kläder

När Trump tittar ut från talarstolen lär han se ett stort antal ledamöter klädda i svart. Det är Kaliforniendemokraten Jackie Speier som uppmanat kollegor och medarbetare till klädkoden för att uppmärksamma #metoo-kampanjen mot sexuella övergrepp. Flera ledamöter har bjudit in offer för sådana övergrepp som gäster, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Det är dock oklart om president Trump, som under valrörelsen anklagades för sexuella trakasserier av flera kvinnor, kommer att nämna #metoo i sitt tal.

Ett antal demokratiska politiker har meddelat att de bojkottar talet och stannar hemma. Bland dem finns Georgiademokraten och medborgarrättsledaren John Lewis. Han hänvisar till rapporter om att Trump vid ett möte ska ha kallat Haiti, El Salvador och ett antal afrikanska nationer för "skithålsländer", skriver nyhetskanalen Fox News.