Den australiske ärkebiskopen Mark Coleridge på en presskonferens om en utredning om övergrepp.
Den australiske ärkebiskopen Mark Coleridge på en presskonferens om en utredning om övergrepp.

Katolska kyrkan: Nej till anmälningsplikt

Katolska kyrkan i Australien säger nej till ett förslag som skulle tvinga präster att rapportera övergrepp mot barn som de får reda på i samband med bikt.

ANNONS
|

Efter att ha tagit del av över 8000 vittnesmål om övergrepp i kyrkor, på skolor och i idrottsföreningar lade en statlig utredning fram över 400 förslag på hur man ska förebygga den typen av brott i framtiden. Den katolska kyrkan i landet har nu gått med på de flesta – men inte alla.

- Den enda rekommendation som vi inte kan acceptera gäller att ta bort tystnadsplikten i samband med bikt, säger ärkebiskop Mark Coleridge efter att frågan tagits upp på en biskopskonferensens.

ANNONS

I ett uttalande säger kyrkan att den engagerar sig för att skydda barn och utsatta människor samtidigt som tystnadsplikten upprätthålls, rapporterar BBC News. De katolska ledarna lovar att kyrkans "skamliga historia" aldrig kommer att upprepas, och säger att de överväger flera andra förslag, som att be Vatikanen att lätta på reglerna för prästers celibat.

Den femåriga utredningen slår fast att tiotusentals barn utsatts för övergrepp inom australiska institutioner. De vanligaste förövarna är religiösa ledare och lärare. Utredningen visar bland annat att sju procent av alla präster som arbetat inom den katolska kyrkan mellan 1950 och 2010 anklagats för övergrepp.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Tiotusentals samtal

Den statliga australiska utredningen om hur övergrepp i kyrkor, på skolor och i idrottsföreningar ska förebyggas tillsattes i januari 2013.

Den slutliga rapporten presenterades i december förra året. Den slår fast att tiotusentals barn utsatts för övergrepp inom australiska institutioner och ger över 400 förslag på hus hur sådana ska förebyggas i framtiden.

Utredningens underlag består bland annat av 42041 telefonsamtal, 25964 mejl och 8013 enskilda möten.

Källa: Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse

ANNONS