Ska Sue Gray fälla Boris Johnson? Skylten hölls upp av en demonstrant på Parliament Square i London i onsdags.
Ska Sue Gray fälla Boris Johnson? Skylten hölls upp av en demonstrant på Parliament Square i London i onsdags. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Polisen: Ligg lågt i "Partygate"-rapporten

Den hett emotsedda brittiska "Partygate"-rapporten ser ut att försenas ytterligare. London-polisen ber utredaren av premiärministerns festande att ligga lågt med vissa av händelserna.

ANNONS

Premiärminister Boris Johnson är hårt pressad av uppgifterna om att han och hans stab hade kalas och fester när britterna enligt lag inte fick umgås då pandemin var som värst under 2020 och 2021. Härvan utreds av den högt uppsatta tjänstemannen Sue Gray, och i flera veckor har det sagts att hennes rön ska släppas vilken dag som helst.

Men polisens begäran kan försena förloppet, och även göra rapporten mindre intressant. Metropolitan-polisen i London vill att Gray bara "refererar minimalt" till de händelser som är föremål för brottsmisstankar, "för att undvika att vår utredning påverkas", citerar brittiska journalister ur en kommuniké.

ANNONS

Uppgifterna om att Johnson bakom stängda dörrar struntat i de hårda regler han själv infört har växt till en stor skandal. Upprördheten stärks av att många britter åkt fast för brott mot reglerna. Det maximala bötesbeloppet är hela 10 000 pund (126 000 kronor) – som alltså premiärministern själv nu riskerar att få betala.

ANNONS