Frankrikes president Emmanuel Macron på besök i en sydfransk skolmatsal 2019. Nu rasar flera av hans ministrar sedan Lyon slutat servera kött till skolbarn under pandemin. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron på besök i en sydfransk skolmatsal 2019. Nu rasar flera av hans ministrar sedan Lyon slutat servera kött till skolbarn under pandemin. Arkivbild. Bild: Ludovic Marin/AP/TT

Köttfri skolmeny får politiker att koka

I boeuf bourguignonens hemland är vegetarisk kost i skolan rena rama helgerånet – åtminstone om man får tro vissa kritiker. Ett tillfälligt köttstopp i Lyon har fått franska ministrar att koka av ilska.

ANNONS

Det är en förolämpning mot slaktare. Och det äventyrar barnens hälsa. Det hävdar i alla fall delar av Frankrikes regering sedan skolor i Lyon nyligen slutat att servera kött i skolan på grund av pandemin.

Flera ministrar har vänt sin ilska mot borgmästaren Grégory Doucet från miljöpartiet EELV, som tog hem segern under den gröna våg som svepte fram över Frankrike i förra årets lokalval. Kanske är det särskilt retligt att den vegetariska linjen drivs från Lyon – som brukar beskrivas som landets gastronomiska huvudstad och där kött, blod och inälvor är vanligt förekommande i de rätter som har satt staden på matkartan.

ANNONS

Upprörda ministrar

"Sluta lägga ideologi på våra barns tallrikar. Ge dem bara vad de behöver för att växa ordentligt. Kött är en del av det", skriver jordbruksminister Julien Denormandie på Twitter.

Inrikesminister Gérald Darmanin har i sin tur kallat beslutet en "oacceptabel förolämpning" av franska bönder och slaktare. "Vi ser hur De grönas moraliserande och elitiska politik utesluter låginkomsttagare. Många barn äter bara kött i skolmatsalen", skriver han vidare.

Men Grégory Doucet försvarar sitt beslut.

Han framhåller att tanken bakom att ha en enda meny är att säkerställa en smidig, strömlinjeformad och smittsäker matservering under lunchtimmarna. Enligt Doucet kräver de franska pandemireglerna om avstånd fler sittningar i matsalarna och menar att det inte är möjligt att servera stadens 29 000 elever på två timmar om de får välja mellan olika menyer. Fisk och ägg serveras dock fortfarande.

Doucet har vidare försäkrat att menyn är välbalanserad och framhållit att hans politiska motståndare och företrädare Gérard Collomb vidtog "exakt samma åtgärd" under förra årets första virusvåg.

Och när miljöminister Barbara Pompili besökte en av Lyons skolmatsalar i måndags var hon positiv till menyn som innehöll zucchinisoppa, spaghetti med linser, morötter, tomater, getost och päron till dessert, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pompili uppmuntrar fler skolor att våga testa vegetariska alternativ under pandemin och kallar den infekterade debatten om Lyons lunchval "urtida".

ANNONS

Mer grönt och lokalt

Mat står för ungefär en fjärdedel av Frankrikes koldioxidavtryck och förslag utvecklas av regeringen för att uppmuntra fransmännen att äta mer lokala råvaror och konsumera mindre kött men av högre kvalitet, enligt The Guardian.

Förra året rekommenderade den franska senaten en mer grönsaksbaserad diet, men då främst som ett sätt att motverka ohälsosamma effekter av snabbmat. Det har också funnits förslag om att belöna köttproducenter som står för låga utsläpp.

Enligt svenska Livsmedelsverket är mat med mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn bra för både hälsa och miljö – och så länge kosten är väl sammansatt kan barn äta helt veganskt.

Sofia Eriksson/TT

Lyons tidigare borgmästare Gérard Collomb (till vänster) med sin efterträdare Grégory Doucet. Arkivbild.
Lyons tidigare borgmästare Gérard Collomb (till vänster) med sin efterträdare Grégory Doucet. Arkivbild. Bild: Laurent Cipriani/AP/TT

Fakta: Gröna framgångar

De gröna fick länge litet stöd bland de franska väljarna. Men i parlamentsvalet 2012 blev partiet, som 2010 gick samman med valalliansen Europaekologi och bildade Europaekologi–De gröna (Europe Écologie–Les Verts, EELV), tredje största.

Efter lokalvalen 2014 hade EELV bara makten i Grenoble. Men 2020 lyckades partiet inte bara hålla sig kvar där, utan också ta över borgmästarkontor i städer som Annecy, Besançon, Bordeaux, Lyon, Poitiers och Strasbourg samt vara en del av majoritetsstyret i Paris och Marseille.

Aldrig tidigare har partiet rönt så stora framgångar vid valurnorna i kommunalvalen. Det fick många att prata om en grön våg – rent av en tsunami.

Analytiker har förklarat de växande gröna framgångarna med att boende i franska storstäder känner en ökande oro för föroreningar, trängsel, klimat samt sociala frågor.

ANNONS