Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Arkivbild.
Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Källa: CIA-bevis mot bin Salman

Är det den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som är ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi? Stora delar av omvärlden anser det och enligt turkiska tidningsuppgifter har CIA en ljudinspelning som bevisar hans skuld. Men att hålla kronprinsen ansvarig är att gå över en gräns, säger den saudiske utrikesministern.

ANNONS
|

Den turkiska tidningen Hürriyet uppgav på torsdagen att CIA har en bandupptagning där kronprinsen Mohammed bin Salman hörs ge instruktioner om att tysta Jamal Khashoggi så fort som möjligt. Enligt uppgifterna ska CIA-chefen Gina Haspel ha "signalerat" inspelningens existens vid en resa till Ankara i oktober.

Uppgifterna publicerades efter att EU:s utrikeschef Federica Mogherini träffat Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och diskuterat fallet.

- De ansvariga, verkligen ansvariga, för detta hemska mord måste ställas inför rätta, sade Mogherini på en presskonferens där hon betonade att en öppen och trovärdig utredning ännu inte har gjorts.

ANNONS

Tolererar ingen diskussion

Mogherinis uttalande stämmer väl in med liknande kommentarer från omvärlden. Det enda tydliga undantaget är USA, där president Donald Trump håller fast vid att landet ska stå på Saudiarabiens sida.

I en BBC-intervju säger Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir att kronprinsen inte var inblandad i mordet.

- Vi har varit väldigt tydliga. Utredningar pågår och vi kommer att straffa de individer som är skyldiga till detta, säger han.

Att hålla kronprinsen ansvarig är att gå över en gräns. Nedsättande tal om kronprinsen eller hans far kung Salman tolereras inte, enligt ministern.

- De representerar varje saudisk medborgare och varje saudisk medborgare representerar dem. Och vi tolererar inte någon diskussion om något som är nedlåtande mot vår monark eller vår kronprins.

21 gripna

Jamal Khashoggi skrev bland annat kolumner för The Washington Post. Han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober och kom inte levande ut därifrån.

ANNONS

Saudiarabien har uppgett att Khashoggi dödats under sitt besök på konsulatet och att 21 personer gripits misstänkta för mordet.

Den saudiske utrikesministern uppmanar Turkiet att lämna över alla bevis om mordet och sluta läcka information. Han säger även att USA skulle agera kortsiktigt om landet skulle välja att införa sanktioner mot Saudiarabien med anledning av händelsen.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Jamal Khashoggis öde

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS