USA:s tidigare vicepresident, demokraten Joe Biden, siktar på Vita huset.
USA:s tidigare vicepresident, demokraten Joe Biden, siktar på Vita huset.

Joe Biden vill bli USA:s president

Demokraten och tidigare vicepresidenten Joe Biden ger sig in i kampen om Vita huset.

ANNONS
|

Biden är favorittippad, han har lett opinionsmätningarna om vem demokratiska väljare vill se som partiets presidentkandidat i månader. I video n vänder han sig emot Donald Trump, i synnerhet att presidenten inte tog avstånd från extremhögerns manifestation i Charlottesville i Virginia 2017.

- I den stunden visste jag att hotet mot detta land inte var likt något jag sett under min livstid, säger en allvarlig Biden i videon.

ANNONS

- Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär. Vilka vi är. Och jag kan inte låta det hända.

Joe Bidens inspelning innehöll dock inga realpolitiska förslag, vilket väckte viss kritik i sociala medier. Efter några timmar häcklades han som "Sömnige Joe" av president Trump på Twitter.

För kramig?

Fler detaljer kring kandidaturen lär dock komma på måndag då Biden håller en "riktig" kampanjlansering i stålstaden Pittsburgh i Pennsylvania, enligt webbtidningen Politico.

- Många av oss i arbetarrörelsen och i vår fackförening ser oss som vicepresident Bidens vänner. Han har varit en sann stöttepelare för arbetare, säger Leo Gerard, ordförande i stålarbetarnas fackförbund USW, till tidningen.

Just vita arbetare i vågmästardelstater som Pennsylvania var en väljargrupp som president Donald Trump hade mycket stora framgångar bland i valet 2016. På den arenan spås den tidigare vicepresidenten, som ofta framhåller sin arbetarbakgrund, kunna ge Trump en match.

ANNONS

Men andra utmaningar väntar Biden, kanske främst frågan om han klarar av att anpassa sig till dagens politiska klimat. 76-åringen hoppas bli presidentkandidat för ett parti som länge efterlyst ett generationsskifte och ökad representation av kvinnor och minoriteter – och som sett många engagerade företrädare för metoo-rörelsen.

Under våren har det stormat kring Biden sedan ett antal kvinnor anklagat honom för olämpligt beteende, bland annat för att ha varit för kramig och för att ha luktat på kvinnors hår. Men inga anklagelser om sexuellt ofredande har förekommit och Biden har svarat med att lova att vara mer uppmärksam när det gäller den personliga sfären.

Fredssamtal och vapen

Biden, som under 36 år var delstaten Delawares senator, blir den 21:a eller 22:a aspiranten som försöker vinna Demokraternas kandidatur – beroende på hur man räknar. Många av hans medtävlare förespråkar en mer progressiv och vänsterorienterad politik: Förslag om gratis sjukvård, fri högskoleutbildning och höjda minimilöner har förts fram. Joe Biden anses allmänt vara mer mittenorienterad, vilket kan vara en fördel i själva presidentvalet men en nackdel i den partiinterna kampen om kandidaturen.

Bidenanhängare har dock sagt till TT att de tror att den erfarne tidigare vicepresidenten är den ende som klarar av att besegra Donald Trump.

ANNONS

Den frispråkige Biden har onekligen arbetat brett politiskt. Under tiden som Barack Obamas vicepresident 2009–2017 var han något av en utrikespolitisk problemlösare med allt från statsskuldsförhandlingar i Kina till fredssamtal i Ukraina på sitt bord. Lägg därtill arbete med ekonomiska stimulanspaket och den i USA så känsliga frågan om skjutvapen och vapenlagar. Under tiden som senator var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet.

Plagierade tal

1988 gjorde han sin första satsning på Vita huset, en kampanj som blev ett magplask då det visade sig att han plagierat ett tal av en brittisk politiker.

2008 gjorde han ytterligare ett försök att bli president, men blev i stället Barack Obamas vicepresidentkandidat. Obama refererar ofta till Biden som en av sina närmaste vänner.

TT

Fakta: Demokraternas kamp

Trots att mer än 18 månader återstår till nästa presidentval i USA har ett stort antal demokrater redan meddelat att de vill eller överväger att utmana den sittande republikanske presidenten Donald Trump. Så här ser stödet för toppaspiranterna ut, enligt en sammanställning av fyra aktuella opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

Aspirant Titel Stöd i procent bland demokratiska väljare

Joe Biden tidigare vicepresident och senator 29,3

Bernie Sanders senator från Vermont 23,0

Kamala Harris senator från Kalifornien 8,3

Pete Buttigieg borgmästare från Indianastaden South Bend 7,5

Elizabeth Warren senator från Massachusetts 6,5

Beto O'Rourke tidigare kongressledamot från Texas 6,3

Cory Booker senator från New Jersey 3,5

Amy Klobuchar senator från Minnesota 1,5

Andrew Yang affärsman 1,5

Julián Castro tidigare bostadsminister, exborgmästare i San Antonio 1,3

John Hickenlooper tidigare guvernör i Colorado 1,0

Kirsten Gillibrand senator från New York 0,8

Källa: Real Clear Politics

Bakgrund: Joe Biden

Demokraten Joseph "Joe" Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Han betonar ofta sin arbetarbakgrund, Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin och hans far var bilförsäljare.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident.

Bidens sorgliga familjehistoria är väl känd i USA: 1972 omkom hans dåvarande hustru Neilia Hunter i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Parets två unga söner skadades men överlevde. Biden, som en månad tidigare valts till senator, sågs åren efter i princip varje kväll åka den 90 minuter långa tågresan hem till Wilmington för att natta sina söner.

Biden gifte om sig 1977 med Jill Tracy Jacobs och paret fick en dotter. Under tiden som vicepresident drabbades han av ytterligare en personlig tragedi då hans äldste son Beau 2015 avled i hjärncancer.

Den tidigare vicepresidenten beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna. Har försökt bli USA:s president två gånger tidigare.

ANNONS