Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna i Sydafrika har gripits efter att hon misstänks ha lagt ut grovt rasistiska uttalanden på meddelandetjänsten Whatsapp. Arkivbild.
En kvinna i Sydafrika har gripits efter att hon misstänks ha lagt ut grovt rasistiska uttalanden på meddelandetjänsten Whatsapp. Arkivbild. Bild: Daniel Reinhardt/AP/TT

Jämförde svarta med pitbullhundar – greps

En kvinna har gripits i Sydafrika misstänkt för att ha lagt ut ett grovt rasistiskt röstmeddelande på meddelandetjänsten Whatsapp.

I meddelandet, som har fått stor spridning på sociala medier, uppmanas till förbud av svarta människor i stället för förbud av hundar av rasen pitbull.

Den sydafrikanska polisen säger i ett uttalande på söndagen att man öppnat ett fall av "crimen injura" vilket är en sydafrikansk brottsrubricering om någon uppsåtligt skadat en människas värdighet genom användning av rasistiskt kränkande språk.

Hundratals har skadats

"Den misstänkta, som är i 60-årsåldern, greps och släpptes samma dag mot en varning", säger polisen i uttalandet.

Kvinnan ska inställa sig i rätten i mars nästa år.

Den senaste tiden har ett antal fall där människor, i synnerhet barn, attackerats och skadats av kamphundsrasen pitbull uppmärksammats i Sydafrika. Till följd av detta har allt fler röster höjts om att hundrasen ska förbjudas i landet.

I Whatsapp-meddelandet hörs en kvinnlig röst säga "förbjud svarta män, de våldtar, de stjäl, de dödar värre än någon pitbull skulle kunna".

Djupt splittrad nation

Därpå följer en rasistisk attack mot svarta kvinnor. Enligt rösten ska "livmodern och äggstockar skäras ut, så att kvinnorna inte kan fortplanta sig".

År 2018 dömdes en fastighetsmäklare till tre års fängelse i Sydafrika efter att hon vid upprepade tillfällen uttryckt sig grovt rasistiskt mot en svart polis.

Nästan tre decennier efter att frihetskämpen Nelson Mandela blev landets förste svarte president, och en framtid med försoning mellan de olika folkgrupperna stod för dörren, är Sydafrika fortfarande en djupt splittrad nation.