Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elfenbenskustens ex-president Laurent Gbagbo vid inledningen av rättegången mot honom i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, januari 2016.

Ivoriansk ex-ledare hoppas bli frisläppt

Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo har lämnat in en begäran till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) om att frikännas från anklagelserna om människorättsbrott, och bli släppt efter att ha suttit frihetsberövad i sju år.

73-årige Gbagbo är den första statschefen någonsin som lämnats över till Haagbaserade ICC, där han varit föremål för rättegång sedan 2016.

Han står åtalad på fyra punkter för sin roll i att piska upp en våldsvåg som härjade hans västafrikanska hemland efter valet för åtta år sedan. Gbagbos advokater anser att rätten misslyckats med att komma med tillräckliga bevis, och kräver nu att han frikänns från samtliga anklagelser.

- Vi är övertygade om att president Laurent Gbagbo kommer att frikännas, frisläppas och kunna återvänta till sitt land, säger Justin Koua, ordförande i ungdomsgrenen av den partikoalition där Gbagbos parti FPI ingår.