Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio. Arkivbild.

Italienbesök vid västprotest "oacceptabelt"

Frankrike rasar mot Italiens vice premiärminister och koalitionsledare Luigi Di Maio efter att denne besökt Paris för att träffa och ge sitt stöd till proteströrelsen Gula västarna.

- Denna nya provokation är inte acceptabel mellan grannländer och kollegor inom Europeiska unionen, säger en talesperson för det franska utrikesdepartementet vid en pressträff som sändes över nätet.

- Herr Di Maio, som har regeringsansvar, måste vara försiktig för att inte underminera våra bilaterala relationer genom sina upprepade ingripanden, för både Frankrike och Italiens skull.

Di Maio leder det populistiska regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) och träffade företrädare för den franska proteströrelsen, som till en början handlade om höjd bränsleskatt och som senare utvecklats till en bredare missnöjesrörelse. Italienaren träffade också personer som ska ställa upp i EU-valet för rörelsens räkning. M5S startade också som en gräsrotsrörelse och enligt Di Maio finns en samsyn om bland annat direktdemokrati.

I samband med besöket twittrade den italienske ledaren att "förändringens vindar" nu har nått till grannlandet.

Han och Italiens andre vice premiärminister, Matteo Salvini som leder främlingsfientliga Lega, har med jämna mellanrum kritiserat den franske presidenten Emmanuel Macron.