En vårdanställd på ett testcenter i Jerusalem håller upp en plastpåse som innehåller ett covid-19-test. Arkivbild.
En vårdanställd på ett testcenter i Jerusalem håller upp en plastpåse som innehåller ett covid-19-test. Arkivbild. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Israels säkerhetstjänst tyglas i covidjakten

ANNONS

Israeliska myndigheter måste begränsa användningen av säkerhetstjänsten Shin Bet i smittspårningen av covidfall, slår Högsta domstolen fast.

Från och med den 14 mars får den endast användas i de fall där en bekräftat covidsmittad person inte kan eller vill samarbeta i utredningen, har domstolen bestämt.

Myndigheterna började använda sig av säkerhetstjänstens övervakningsteknik i mars i fjol när covidfallen steg kraftigt. Högsta domstolen var snabb med att stoppa användningen av tekniken för att smittspåra, och konstaterade även att nödvändig lagstiftning inte fanns på plats.

I juli antog parlamentet en lag som möjliggjorde användning av tekniken för ändamålet, men endast när en epidemiologisk undersökning inte kan genomföras på något annat sätt. Lagstiftningens bortre tidsgräns har sedan dess förlängts flera gånger, samtidigt som kritiker har argumenterat för att den är integritetskränkande.

ANNONS
ANNONS