Naomi Lenihan och Fiona Coyle reste liksom så många andra tillbaka till Irland för att rösta om abortlagstiftningen.
Naomi Lenihan och Fiona Coyle reste liksom så många andra tillbaka till Irland för att rösta om abortlagstiftningen.

Irländare reser hem i tusental för att rösta

De kommer från São Paulo, Istanbul och Los Angeles. Tusentals irländare har färdats långväga för att delta i folkomröstningen om den stränga abortlagstiftningen ska liberaliseras eller inte.

ANNONS
|

När Fiona Coyle kom till flygplatsen i Dublin fanns där hundratals andra irländare som rest tillbaka med ett och samma syfte. De tänker delta i den laddade folkomröstningen om den fråga som så skarpt delar det irländska folket i två läger.

- Det är verkligen känslosamt och mycket spänt. Det är så mycket som står på spel och vi kan inte vara säkra på hur det kommer att gå, säger Fiona Coyle som tänker rösta ja.

ANNONS

Hem till Donegal

För att rösta ska hon, som till vardags arbetar i Bryssel, ta sig hela vägen till hemtrakterna i Donegal i nordvästra Irland.

- Kvinnor har dött. Det här är en kamp som har pågått i tjugo år, säger Fiona Coyle och fortsätter:

- Det irländska folket är engagerat i kvinnors rättigheter, vi måste bara få bort den här förfärliga artikeln från vår konstitution, säger Fiona Coyle.

Hon syftar på det så kallade åttonde tillägget som innebär att fostrets "rätt till liv" jämställs med kvinnans. Irlands hårda abortlagstiftning innebär att en illegal abort kan leda till upp till 14 års fängelse. På lördag kommer resultatet av folkomröstningen.

"Finns ingen återvändo"

Ett nederlag skulle vara en stor besvikelse för Fiona Coyle, men hon är samtidigt beredd att i så fall bita i det sura äpplet: Valresultatet måste respekteras oavsett hur det går. Och kampen kommer att fortsätta.

ANNONS

- I ett avseende har Irland redan förändrats och det finns ingen återvändo. Stora delar av det irländska folket har redan påbörjat en resa tillsammans, mot någonting annat, säger hon.

Av hashtaggen #HomeToVote att döma har irländska medborgare färdats så långt som från São Paulo i Brasilien, Singapore i Asien och Abu Dhabi i Förenade arabemiraten, för att rösta.

TT

Fakta: Folkomröstningen i Irland

Irländarna röstar om det åttonde tillägget i konstitutionen som jämställer fostrets och kvinnans "rätt till liv". Vid ett ja till att avskaffa skrivningen får sedan parlamentet möjlighet att utforma en ny lagstiftning.

2013 lyftes ett totalt förbud mot aborter och aborter tillåts nu i de fall då kvinnans liv är i fara. Ett nuvarande förslag som har tagits fram av en parlamentarisk kommitté innebär att fri abort ska tillåtas upp till vecka tolv.

Irland har en av världens strängaste abortlagar. Det är förbjudet att göra abort om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. För att en abort ska tillåtas måste den gravida kvinnans liv vara i stor fara.

Straffet för olaglig abort är 14 års fängelse. Många reser utomlands för att göra abort, de flesta till Storbritannien.

Källa: AFP, Amnesty

ANNONS