Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Adrian Darya 1, tidigare Grace 1, utanför Gibraltars kust under söndagskvällen. Bild: Marcos Moreno/AP/TT

Iransk tanker har lämnat Gibraltar

Den iranska oljetanker som beslagtogs av den brittiska marinen förra månaden har lämnat Gibraltar.
Om beskedet innebär att även svenskägda Stena Impero kommer få lämna iransk hamn är dock fortfarande oklart.

Fartyget Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, lämnade det brittiskkontrollerade territoriet vid 23-tiden på söndagskvällen lokal tid, med okänd kurs. Sjödatatjänsten Marine Traffic uppger dock att slutdestinationen för skeppet ska vara Kalamata i Grekland.

Innan fartyget lämnade Gibraltar sade Gibraltars ledning återigen nej till det amerikanska justitiedepartementets krav att beslagta tankern, som bytte namn före avfärd.

Det iranska tankfartyget stoppades och beslagtogs av den brittiska marinen i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att det i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till krigets Syrien. Iran, nära allierad med regimen i Damaskus, kallade åtgärden "sjöröveri" och har sedan dess bland annat beslagtagit det brittiskflaggade, svenskägda fartyget Stena Impero i Hormuzsundet, på oklara grunder.

USA anser att Adrian Darya 1 kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott, och protesterade då Gibraltar tidigare i veckan fattade beslut om att släppa fartyget. Det skedde efter det att Iran ska ha lämnat en försäkran om att inte bryta mot EU:s sanktioner – något Teheran förnekar.

Spelet kring fartyget är en del av den upptrappade konflikt som skett i och kring den Persiska viken under våren och sommaren. USA har ökat sin militära närvaro i regionen efter att ha anklagat Iran för att attackera och sabotera flera fartyg, något som Iran förnekar. Dispyten har följts av fartygsbeslag från både USA:s allierade Storbritannien samt Iran, som bordade Stena Impero för en månad sedan.