Irans regim är skakad av protesterna. På bilden talar president Ebrahim Raisi, som i styret är underordnad Ali Khamenei, i parlamentet i januari.
Irans regim är skakad av protesterna. På bilden talar president Ebrahim Raisi, som i styret är underordnad Ali Khamenei, i parlamentet i januari. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Irans ledare: "Tiotusentals" ska släppas

"Tiotusentals" fångar får amnesti i Iran, efter de senaste månadernas massiva protester mot kvinnoförtryck. Det meddelar landets högste ledare Ali Khamenei enligt statliga nyhetsbyråer.

ANNONS
|

Rapporteringen beskriver det som att Khamenei har sagt ja till ett förslag från justitiemyndigheter som går ut på en massamnesti för de "brott" som konstaterats under protesterna. Det framgår inte hur många, eller om det gäller alla, av de anklagade som ska släppas. I förslaget nämns också nedsatta straff.

Protesterna började i september, med feministisk upprördhet sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit under märkliga omständigheter i den ökända moralpolisens förvar. Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, hade gripits för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis. Många misstänker att poliserna på något sätt orsakade hennes död.

ANNONS

Missnöjet har sedan accelererat och breddats till att omfatta allmänna krav på reformer och demokrati i Iran.

ANNONS