Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild. Bild: Ryska utrikesdepartementets pressavdelning via AP/TT

Iran: Identifiera dem som angriper USA

USA:s president Joe Biden säger att flyganfallet mot Iranstödd milis i östra Syrien ska ses som en varning.
– Ni kan inte agera ostraffat. Var försiktiga.
Iran begär i ett ovanligt utspel efter anfallet att de som attackerar amerikanska mål i Irak ska identifieras.

Det amerikanska angreppet utfördes som en hämnd på raketattacker riktade mot amerikanska soldater i Irak, som Iranstödda grupper anklagats för att ligga bakom.

Iran har fördömt det amerikanska angreppet och sagt att det i praktiken innebär att terrorrörelsen IS stärks. Iran och Iranstödda grupper strider mot IS i den aktuella regionen.

Men i ett ovanligt utspel uppmanar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif regeringen i Bagdad att identifiera de "förövare" som ligger bakom raketattackerna mot amerikanska intressen i Irak.

"Den senaste tidens attacker och andra händelser . . . kan användas i syfte att störa Iraks och Irans relation och för att destabilisera (Iraks regering)", säger Zarif i ett uttalande efter ett möte med sin irakiska motpart Fuad Hussein på lördagen.

22 milismedlemmar dödades i den amerikanska attacken, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien. Men enligt en företrädare för en irakisk milis med nära band till Iran dödades bara en person medan fyra skadades.

Flyganfallet skedde nära gränsen till Irak och längs en viktig transportlinje för vapen och andra varor liksom för militär personal.

Rättad: I en tidigare version var Joe Bidens citat felaktigt översatt.