'Samtycke är sexigt', manar en demonstrant vid en manifestation i Nederländerna i fjol. Arkivbild.
"Samtycke är sexigt", manar en demonstrant vid en manifestation i Nederländerna i fjol. Arkivbild. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Ingen samtyckeslag för hela EU

Våld mot kvinnor ska bekämpas – men någon samtyckeslag à la Sverige blir det inte för hela EU.
– Vi får laga efter läge, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS
|

När EU-kommissionen på internationella kvinnodagen i fjol lade fram sitt paket mot könsbaserat våld var en samtyckeslag ett av huvudämnena. Att klassa sex utan samtycke som våldtäkt i alla EU-länder var målet för värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová.

När nu EU-länderna har enats om sin syn på paketet, som bland annat också tar upp åtgärder mot allt från könsstympning till trakasserier på nätet, så är dock samtyckesförslagen borta.

Som ordförandeland i EU:s ministerråd under våren har Sverige helt enkelt inte lyckats samla enighet bakom något sådant.

– Vi och andra länder har naturligtvis stått upp för den samtyckeslag som vi har nationellt, men inte fått ett bredare gehör för motsvarande regler på EU-nivå. Det är en realitet – men innebär inte att man nationellt på något sätt backar, utan tvärtom. Vi får laga efter läge, säger Gunnar Strömmer på plats i Luxemburg för det ministermöte där medlemsländernas linje spikades på fredagen.

ANNONS

Skamligt, tycker svenska Evin Incir (S), som är en av två ansvariga för EU-parlamentets hantering av samma förslag.

– Man har urvattnat ursprungsförslaget totalt. Jag tycker det är beklämmande, säger Incir på en digital pressträff.

Incir hoppas nu att parlamentet kan sätta tryck på medlemsländerna i de kompromissförhandlingar som inleds i höst. EU-parlamentet tar sannolikt ställning till förslaget i mitten av juli.

ANNONS