Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brevet från finansminister Steven Mnuchin.

Inga Trumpdeklarationer överlämnade

Som väntat lämnade USA:s skattemyndighet IRS inte ut president Donald Trumps deklarationer den 23 april, som kongressen begärt ut. Det kan bli startskottet på en utdragen juridisk strid.

På tisdagen passerade den andra tidsfristen för när självdeklarationerna från Trump och hans företag skulle ha varit överlämnade. I stället fick Richard Neal – som leder ett utskott för skattefrågor i representanthuset och är den som begärt ut uppgifterna – ett brev av USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Där skriver Mnuchin att han fortfarande diskuterar frågan med justitiedepartementet, och lovade att fatta ett slutgiltigt beslut innan den 6 maj.

"Departementet kan inte agera utifrån din begäran förrän och om det är säkerställt att den är i enighet med lagen", skriver Mnuchin.

Neal är den ende politikern i representanthuset som har rätt att begära ut deklarationer enligt lag. Om IRS vägrar är det antagligen starten på en lång juridisk strid som kan avgöras i landets högsta domstol. Demokraterna är dock övertygade om att de kommer att få rätt.

"Lagen är på vår sida. Lagen är klarare än kristall. De har inget val: de måste följa den", säger Bill Prascell, som är den som lett Demokraternas påtryckningar för att få ut Trumps deklarationer, i ett uttalande.

I USA är det tradition, men inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Trump har hittills hållit sina för sig själv, vilket har eldat på spekulationer om hans inkomster och förmögenhet.