Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minnesstunden vid Jallianwala Bagh Garden på lördagen.

Indien sörjer massaker på 100-årsdag

Brittiska soldater öppnade eld mot fredliga demonstranter i indiska Amritsar 1919 och sköt ihjäl flera hundra människor. På 100-årsdagen hedrade indier och britter gemensamt offren i massakern – och den tidigare kolonialmakten uttryckte sin ånger, om än utan att ge en formell ursäkt.

Ett skamfyllt ärr i Storbritanniens och Indiens gemensamma historia. Så beskrev Storbritanniens premiärminister Theresa May massakern i Amritsar när hon talade i det brittiska underhuset i veckan, rapporterar BBC.

Den 13 april, årsdagen av massakern, samlades hundratals personer på platsen där blodbadet ägde rum, stadsparken Jallianwala Bagh. Bland dem stod bland annat den indiske premiärministern Narendra Modi, oppositionsledaren Rahul Gandhi och Storbritanniens högste sändebud i Indien, Dominic Asquith, rapporterar den indiska tv-kanalen NDTV.

"Deras minne inspirerar oss att jobba hårdare och bygga ett Indien som de skulle vara stolta över", twittrade Narendra Modi i samband med minnesstunden.

Stor uppmärksamhet

I den dåvarande brittiska kolonin Indien stiftade myndigheterna nya antiterrorlagar för att komma tillrätta med den civila olydnad som självständighetsaktivisten och sedermera landsfadern mahatma Gandhi förespråkade.

Den 13 april 1919 hade 10 000 indier samlats för en fredlig demonstration mot de nya reglerna, när brittiska soldater spärrade av området och började skjuta människor.

Enligt brittiska uppgifter dödades 379 människor och ytterligare 1 200 skadades, men indiska beräkningar gör gällande att antalet döda var närmare 1 000, om inte högre.

Ingen ursäkt

För Indien är massakern fortfarande ett oläkt sår och ännu har man inte fått någon officiell ursäkt av Storbritannien, även om en rad brittiska premiärministrar har uttryckt ånger och skam.

Amarinder Singh, statsminister för delstaten Punjab, säger att Theresa Mays ord inte är tillräckliga och vill se "en entydig officiell ursäkt", skriver AFP.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar Storbritannien för att sopa grymheter under mattan, där massakern i Amritsar lyfts fram som ett exempel av flera.