Frisläppta talibaner på en buss.
Frisläppta talibaner på en buss. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Hundratals talibaner släppta i Afghanistan

Omkring 900 fängslade talibaner släpptes under tisdagen, enligt afghanska myndigheter. Regeringen uppmanar samtidigt talibanerna att förlänga det tillfälliga eldupphör som är inne på sin tredje och sista dag.

ANNONS

Eldupphöret utlystes av talibanerna i söndags inför den muslimska högtiden id al-fitr. Regeringen svarade med löften om att släppa upp till 2 000 fängslade talibaner.

En första grupp om 100 fångar släpptes i måndags och under tisdagen släpptes ytterligare 900. Omkring 600 av dem frigavs från Bagram-fängelset nära huvudstaden Kabul.

De frisläppta fångarna har skriftligen lovat att inte återvända till slagfältet, men Qari Mohammadullah tänker fortsätta slåss om de utländska styrkorna stannar.

– Vi vill inte att utlänningarna stannar längre i vårt land. De måste lämna omedelbart, säger han.

Betydande antal

Talibanernas talesperson Suhail Shaheen skriver på Twitter att frisläppandena är "bra framsteg".

ANNONS

Han skriver vidare att ett betydande antal tillfångatagna ur de afghanska säkerhetsstyrkorna ska friges, men nämner inte när det ska ske.

Hittills har eldupphöret, det andra i sitt slag under den 19 år långa konflikten, respekterats med några få undantag runt om i landet, enligt regeringsföreträdare.

Det har väckt hopp om en mer långsiktig vapenvila som kan bereda väg för fredssamtal mellan talibanerna och regeringen.

– Om talibanerna är redo att förlänga eldupphöret så är vi det också, säger Javid Faisal, talesperson för landets nationella säkerhetsråd.

Avtal med USA

I ett avtal som talibanerna slöt med USA i februari slås det fast att regeringen – som inte var med och förhandlade – ska släppa omkring 5 000 fångar och fundamentaliströrelsen runt 1 000. Talibanerna har krävt att regeringen följer de kraven.

Avtalet med USA handlar främst om att utländska styrkor ska lämna Afghanistan, men har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Efter att det nåddes förvärrades dock striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna, fram till nu.

Afghanistan uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska mujahedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källor: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

ANNONS