Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Parterna i avtalet samlades under fredagen i Wien för nya samtal. Bild: Ronald Zak/AP/TT
Parterna i avtalet samlades under fredagen i Wien för nya samtal. Bild: Ronald Zak/AP/TT

Hotat kärnenergiavtal diskuteras i Wien

För första gången sedan juli i år möts de länder som fortfarande står bakom kärnenergiavtalet med Iran för samtal. Förhoppningen är att om möjligt hindra det från att kollapsa.

Ryssland, Frankrike, Tyskland, Kina, Storbritannien, Iran – alla är de representerade under fredagens möte i Österrikes huvudstad Wien.

Samtalen sker mer än ett och ett halvt år sedan USA lämnade avtalet och sedan dess har dess principer prövats alltmer. EU har lovat att hålla fast vid överenskommelsen men har utan framgång försökt minska skadeverkningarna från de amerikanska sanktionerna.

För att sätta press på de resterande länderna har Iran valt att anrika mer uran än vad avtalet medger. Avtalsbrotten är nu så pass många att EU överväger att aktivera en mekanism i avtalet som kan leda till att FN:s sanktioner mot Iran återinförs.

Men att Irans motparter skulle gå så långt är inte troligt, enligt flera experter. Risken är att Iran i sin tur väljer att lämna det så kallade icke-spridningsavtalet för kärnvapen.

Att konflikten trappas upp är däremot oundvikligt, tror Ali Vaez vid fredsorganisationen International Crisis Group.

– Båda sidorna ägnar sig åt ett spel där insatserna fortsätter att höjas. Jag har svårt att se att någon skulle lämna bordet.