Forskare har lyckats att odla coronaviruset utanför Kina. Arkivbild.
Forskare har lyckats att odla coronaviruset utanför Kina. Arkivbild. Bild: David Proeber/AP/TT

Hopp efter framgångsrik virusodling

Australiska forskare har lyckats att odla det nya coronaviruset, vilket är första gången utanför Kina.
– Det växer ungefär som andra coronavirus gjort tidigare, säger Julian Druce, chef för viruslaboratoriet, vid en presskonferens.

ANNONS

På bara ett par dagar har de australiska forskarna odlat viruset i ett laboratorium. På lördagen diagnosticerades det första australiska fallet och på onsdagen presenterades odlingen.

– Vi är så glada över att ha lyckats odla det här viruset under en kort tid direkt från ett patientprov, vilket är en konstform, säger Mike Catton, vicechef vid Dohertyinstitutet i Melbourne, vid presskonferensen.

Traditionell odling

Kina lyckades tidigt med samma sak, och har delat med sig information om virusets gensekvens, men inte själva viruset.

Odlingen gjordes på traditionellt sätt, med hjälp av ett enkelskiktslager av celler.

– Du placerar en del patientmaterial ovanpå de cellerna, och hoppas att viruset i proverna infekterar cellerna och producerar ett mönster som tyder på att cellerna dör, och det är det vi sett, säger Druce.

ANNONS

Delas internationellt

Forskarna kommer nu att dela med sig av det levande viruset till internationella kollegor. Förhoppningen är att det ska hjälpa till vid utvecklingen av nya vaccin och tester av läkemedel, som kan användas för att behandla sjukdomen.

– Det är en del saker som är så mycket lättare att göra när du har viruset i din hand, säger Catton.

Förutom att testa effektiviteten hos läkemedel och vaccin så kan man med viruset skapa en första generation av antikroppstester, vilket kan vara ett komplement för att testa personer som har milda symptom, eller som tillfrisknat, och därmed inte längre har tillräckligt med virus kvar för att ge utslag i tester.

Gustav Sjöholm/TT

ANNONS