Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Arkivbild.
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Arkivbild. Bild: Hussein Malla/AP/TT

Hizbollah vill se en enhetsregering

Libanon bör bilda en stark nationell enhetsregering, anser den Iranstödda shiarörelsen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. USA:s sändebud till landet kräver en "transparent och trovärdig" utredning av explosionen i Beirut som kastat landet in i en djup kris.

ANNONS

Anklagade för vårdslöshet och korruption avgick premiärminister Hassan Diab och hans regering i måndags, som en följd av den katastrofala explosionen i huvudstaden Beirut den 4 augusti.

I sitt andra tal sedan explosionen förkastar Nasrallah idén om en neutral regering. Däremot kräver han en handlingskraftig regering som har stöd av de största politiska blocken i landet.

Betydande röst

"Vi kräver att man försöker att bilda en nationell enhetsregering, och i annat fall, om det inte är möjligt, en regering som har en så bred representation som möjligt av politiker och experter, säger Hizbollahledaren.

Hizbollah och rörelsens allierade har majoritet i landets parlament. Förra höstens omfattande demonstrationer ledde till att den dåvarande regeringen avgick och att en ny regering utnämndes, dominerad av Hizbollah och dess stödpartier och ledd av Hassan Diab.

ANNONS

USA bistår

USA:s diplomatiska sändebud David Hale uppmanade på lördagen myndigheter att noggrant utreda händelsen, och kontrollera läget i hamnar och vid gränser.

– Jag antar att libaneserna inte vill att utredningen bara går upp i rök, sade han.

USA:s federala polis FBI har sänt specialister för att hjälpa Libanon att utreda händelsen. I Beiruts hamn fanns hundratals ton explosiva ämnen som lagrats i åratal utan extra säkerhetsåtgärder.

Libanons chefåklagare Ghassan Oueidat har riktat misstankar mot 21 personer, flera av dem tjänstemän på hamnen och i tullverket samt inom säkerhetsorganisationer. 19 av dem har frihetsberövats, och utredningsdomare Fadi Sawan inleder förhör nästa vecka, rapporterar AFP.

ANNONS