Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah säger att Saudiarabien ligger bakom den libanesiska premiärministerns avgångsbesked. Arkivbild.
Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah säger att Saudiarabien ligger bakom den libanesiska premiärministerns avgångsbesked. Arkivbild.

Hizbollah: Saudiarabien bakom al-Hariris avgång

Den politiska krisen i Libanon skruvas nu till ytterligare sedan landets Hizbollah-ledare anklagar Saudiarabien för att ligga bakom den libanesiske premiärministern Saad al-Hariris besked att han avgår.

ANNONS
|

- Det är tydligt att Saudiarabien ligger bakom beslutet och att det tvingades på premiärminister al-Hariri. Det var inte hans avsikt och inte hans beslut att avgå, säger den shiamuslimska rörelsen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tv-tal på söndagen.

Hizbollah står Saudiarabiens ärkefiende Iran nära.

Det var i lördags som Saad al-Hariri under ett besök i Saudiarabien överraskande meddelade sin avgång – med motiveringen att han fruktar för sitt liv.

ANNONS

Men att det skulle ha funnits en mordkomplott mot premiärministern tillbakavisas på söndagen av Libanons militär.

Enligt Nasrallah förväntas al-Hariri återvända till Libanon på torsdag "om han tillåts".

Premiärminister al-Hariri har sedan förra året lett en bräcklig koalitionsregering tillsammans med Hizbollah. Han själv står nära sunnimuslimska Saudiarabien.

På söndagen kom uppgifter om att Libanons president Michel Aoun – som står Hizbollah nära – inte kommer att acceptera Saad al-Hariris avgång förrän denne återvänder till Libanon.

När al-Hariri meddelade sin avgång i lördags kritiserade han samtidigt Iran och Hizbollah skarpt.

- Ondskan som Iran sprider i regionen kommer att slå tillbaka mot landet, sade han.

- Hizbollah är Irans förlängda arm inte bara i Libanon utan också i andra arabländer

ANNONS

TT-Reuters-AFP

Fakta: Saad al-Hariri

Den 47-årige Saad al-Hariri är son till förre premiärministern Rafiq al-Hariri och har både libanesiskt och saudiskt medborgarskap. Sonen föddes i Saudiarabien där han ledde familjens byggföretag när fadern mördades i februari 2005.

Den USA-utbildade Saad, som tidigare var helt okänd inom politiken, återvände på familjens begäran till Libanon och det getingbo som libanesisk politik utgör. Han spelade en avgörande roll i de massdemonstrationer som ledde till att syriska styrkor lämnade Libanon efter 30-års närvaro.

Han bildade 2007 ett sunnimuslimskt dominerat block som gick segrande ur valet 2009. Efter maratonförhandlingar lyckades han i november samma år till slut bilda en samlingsregering med den inflytelserika shiamuslimska rörelsen Hizbollah.

Men den politiska pakten höll bara ett drygt år. I januari 2011 drog Hizbollah och dess allierade bort sitt stöd och regeringen kollapsade. Därmed var Saad al-Hariris första period som premiärminister över.

Han gjorde politisk comeback 2016, när han beslöt att stödja sin forna fiende, Michel Aoun, som står Hizbollah nära, i presidentvalet. Aoun belönade honom genom att be honom bilda regering i november förra året.

Den 4 november i år meddelade Saad al-Hariri, när han befann sig i Saudiarabien, överraskande att han avgår från premiärministerposten eftersom han fruktar för sitt liv.

ANNONS