Indisk polis håller vakt i Kashmirs vinterhuvudstad Jammu efter att protester mot självmordsattacken 14 februari slutat i våldsamheter. Arkivbild.
Indisk polis håller vakt i Kashmirs vinterhuvudstad Jammu efter att protester mot självmordsattacken 14 februari slutat i våldsamheter. Arkivbild.

HD i Indien beordrar skydd för kashmirier

Efter hat och våldsamma attacker har Indiens högsta domstol beslutat att förstärka skyddet för kashmirier, som utsätts för hämndaktioner efter en självmordsbombning i förra veckan. Samtidigt uppmanas butiksägare i Kashmir att stänga sina verksamheter i protest.

ANNONS
|

Självmordattacken i Kashmir 14 februari dödade över 40 medlemmar av den indiska säkerhetstjänsten. Dådet har försämrat den redan spända relationen mellan Indien och Pakistan, som båda gör anspråk på hela Kashmir.

Fler än 700 personer med ursprung i Kashmir har återvänt till sina hemtrakter från andra delar av Indien efter attacken på grund av att de utsatts för hämndaktioner.

Högsta domstolen har beordrat lokala myndigheter och polischefer att säkerställa att det inte sker några "attacker, hot eller sociala bojkotter" till följd av attentatet.

"Omedelbart efter attacken började folkmobbar och medborgargarden hetsa, hota och attackera muslimer och kashmirier runtom i landet", sade två aktivister som engagerat sig i att få högsta domstolen att agera.

ANNONS

Vissa kashmirier har stängts av från indiska universitet efter att postat kommentarer som rör attacken och den uppkomna situationen på sociala medier.

Näringsidkare i Kashmir har uppmanat butiker och marknadsplatser att tillfälligt stänga sina verksamheter under fredagen i protest mot de "fortsatta hoten och trakasserierna" mot kashmirier.

I måndags dödades tre extremister som tros ha planerat självmordsdådet. De var pakistanska medborgare och medlemmar av den pakistanska militanta islamistgruppen Jaish-e-Mohammad, som har tagit på sig dådet.

TT-AFP

Fakta: Konflikten om Kashmir

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Konflikten i Kashmir har pågått under decennier, men har trappats upp under det senaste året. 2018 blev det blodigaste året på ett årtionde i Kashmir. Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.

Politiker och experter bedömer att de drygt 500000 soldater som Indien har stationerat i området bidrar till att 2019 inte ser ut att bli ett fredligare år.

ANNONS