Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho. Arkivbild.
Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho. Arkivbild.

Halla-aho tar inte avstånd från blogginlägg

Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho backar inte från tidigare uttalanden på sin blogg, där han bland annat ventilerat främlingsfientliga åsikter. När Finland ska få en ny regering på plats väljer Halla-aho att ge den kontroversiella bloggen nytt liv.

ANNONS
|

Innan Jussi Halla-aho valdes till Sannfinländarnas ledare 2017 drev han en blogg där han gjorde sig känd för sina invandringskritiska åsikter. Den omstridde Halla-aho har bland annat refererat till kvinnor med en liberal syn på invandringspolitik som potentiella offer för våldtäktsmän med utländsk bakgrund.

För ett av inläggen, där han uttrycker sig rasistiskt om islam och somalier, fälldes han för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden. Halla-aho kallade bland annat islam för en "pedofilreligion".

Duckade frågor

Blogginläggen fick nytt ljus i veckan när en journalist tog upp dem på en presskonferens och frågade om han står för uttalandena i dag, skriver Yle. Halla-aho vägrade då att svara på frågor kring texterna på bloggen.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook publicerat på lördagen skriver Halla-aho att han har fått samma fråga av journalister i många år. Han uppger att han inte tar avstånd från allt som han har skrivit och hävdar att vissa saker låter hemska för att de tagits ur sin kontext.

"Vissa kommentarer var ogenomtänkta dumheter, andra fälldes jag för som privatperson och inte som politiker, medan en del fortfarande stämmer", skriver han.

Svårt politiskt läge

Halla-aho har samtidigt återupptagit skrivandet på bloggen och skrev nyligen ett inlägg om partiets valresultat.

Sannfinländarna blev näst största parti i det finländska valet med nästan lika många procent som Socialdemokraterna som vann. Men regeringsbildningen i Finland kan bli en snårig historia och Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne har tidigare sagt att han och Halla-aho har väldigt olika värderingar – bland annat med hänvisning till att Sannfinländarnas ledare inte tagit avstånd från uppmärksammade blogginlägg.

TT-SPT

Bakgrund: Sannfinländarna

Sannfinländarna är ett starkt nationalistiskt, kulturkonservativt, invandringskritiskt och EU-kritiskt parti som vilar på en kristen grund. De förespråkar bland annat skärpt asylpolitik och att svenska språket avskaffas som obligatoriskt ämne i finskspråkiga skolor.

Partiet föddes ur askan av Finlands landsbygdsparti, som gick i konkurs 1995. 1997 lämnade partiets grundare och första partiledare Raimo Vistbacka över stafettpinnen till Timo Soini, som skulle komma att sitta på posten i 10 år.

Få men stadigt ökande mandat i riksdags-, och kommunvalen under början av 2000-talet gjorde Sannfinländarna till en växande politisk kraft. Genombrottet kom under EU-parlamentsvalet 2009, då deras EU-skeptiska linje skrapade ihop ett mandat. I riksdagsvalet 2011 skrällde partiet rejält och fick 19 procent, eller 39 mandat.

Efter valet 2015, då Sannfinländarna fick 18 procent av väljarnas stöd, tog partiet plats i Juha Sipiläs Centerledda regering och fick fyra ministerposter. Timo Soini utsågs till utrikesminister.

I juni 2017 valdes den då 45-årige lingvisten Jussi Halla-aho till ny partiledare för Sannfinländarna. Halla-aho anses tillhöra partiets mest radikala falang, och har bland annat fällts för hets mot folkgrupp om brott mot trosfriden för ett blogginlägg där han uttrycker sig rasistiskt om islam och somalier.

Utnämningen av Jussi Halla-aho skapade splittring i både regeringen och partiet. En liten grupp, Blå framtid, bröt sig loss för att stanna i regeringen medan Sannfinländarna blev ett oppositionsparti.

Källa: NE m.fl.

ANNONS