Angela Merkel anländer till SPD:s partihögkvarter för torsdagens samtal.
Angela Merkel anländer till SPD:s partihögkvarter för torsdagens samtal.

Hårt in i det sista för Merkels regeringsplan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är pressad att få en ny regering på plats. Sonderingssamtalen mellan hennes kristdemokratiska union och socialdemokratiska SPD är inne på slutspurten och hindren är många.

ANNONS
|

Mer än tre månader efter valet har Angela Merkel fortfarande inte lyckats bilda regering. Vid midnatt mot fredag går tiden ut för sonderingarna mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD. Samtalen ska ge svar på om partierna har tillräckligt mycket gemensamt för att det ska vara meningsfullt att gå vidare med formella koalitionssamtal.

- Det blir en tuff dag, sade Angela Merkel när hon anlände till de sista sonderingssamtalen.

ANNONS

- Vi måste undanröja stora hinder som ligger i vår väg.

Migration splittrar

Bland de mest konfliktfyllda frågorna finns migration, skatter och sjukförsäkringar. SPD vill lätta på reglerna för anhöriginvandring och lovade i valrörelsen att låg- och medelinkomsttagare, barnfamiljer och pensionärer ska få mer i plånboken samtidigt som skatten ska höjas för höginkomsttagare, något som CDU/CSU motsätter sig.

Partierna har mötts sedan i söndags och trots att förhandlarna i de många arbetsgrupperna belagts med munkavle så har uppgifter läckt ut i tyska medier. Partierna ska till exempel ha enats om att luckra upp tidigare beslutade klimatmål och tillåta mer arbetskraftsinvandring.

De tre partierna känner varandra väl efter att ha regerat tillsammans i en så kallad stor koalition sedan 2013. Men valet i höstas förändrade förutsättningarna. Merkels CDU blev visserligen största parti, men backade stort. Ännu sämre gick det för SPD och den nyvalde partiledaren Martin Schulz. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val i efterkrigstid.

Stukade partier

Det är alltså stukade partiledare som förhandlar. Även om det blir en fortsatt koalition, så blir den inte av den stora, tunga sort som tyskarna har vant sig vid, utan snarare en halvstor som nätt och jämnt får ihop en majoritet i förbundsdagen.

ANNONS

Trots att både Merkel och Schulz signalerat att det finns svåra frågor kvar att lösa, så har de varit försiktigt optimistiska om att kunna komma överens.

Om sonderingssamtalen blir framgångsrika måste SPD:s ledning på fredag rekommendera att officiella koalitionssamtal inleds. Den 21 januari ska sedan en extrainkallad partikongress avgöra om sådana regeringsförhandlingar ska starta. Inom SPD finns många som anser att partiet inte har något att vinna på en fortsatt koalition.

Inte klart

Men inte ens om det blir ett ja från SPD är allt klart för en ny tysk regering. Bedömare räknar med att koalitionssamtalen kan pågå en bit in på våren.

Och skulle sonderingssamtalen bryta samman kan det bli nyval. En annan möjlighet är att Merkel då motvilligt bildar en minoritetsregering, något som är mycket ovanligt i Tyskland.

TT

Fakta: Andra försöket

Sedan det tyska förbundsdagsvalet den 24 september har förbundskansler Angela Merkel kämpat för att få ihop en regering för mandatperioden 2017—2021.

Efter att Socialdemokraterna först avvisat ett fortsatt koalitionssamarbete med Merkels kristdemokratiska union inledde hon sonderingssamtal med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. I mitten av november kollapsade samtalen efter en månad av tuffa överläggningar. Sedan dess har Socialdemokraterna med Martin Schulz i spetsen backat från sitt tidigare löfte att gå i opposition, och den 7 januari inleddes sonderingssamtal mellan partierna i Berlin.

Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har suttit i så kallade stora koalitioner vid tre tillfällen: 1966—1969, 2005—2009 och 2013—2017. Även i det forna Östtyskland har en stor koalition förekommit vid ett tillfälle under några månader 1990, före den tyska återföreningen.

ANNONS