Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ödesvecka väntar Storbritanniens när landets framtid i EU kan avgöras.

Här är veckan som avgör brexit

En ödesvecka väntar för Storbritannien när parlamentet på nytt ska rösta om utträdesavtalet med EU. Om premiärminister Theresa Mays förslag än en gång får nobben måste man avgöra om man vill senarelägga brexit – eller lämna unionen utan något avtal alls.

Enligt planen ska Storbritannien lämna EU den 29 mars, men utträdesavtalet är inte godkänt av det brittiska parlamentet. När avtalet May förhandlat fram med Bryssel lades fram inför parlamentet i mitten av januari röstades det ned med 432 röster mot 202 – den värsta förlusten för en brittisk regering på mycket länge.

Här är nyckeldatumen för den kommande veckan och tiden efter:

Måndag 11 mars:

På kvällen går tiden ut för Theresa May att lägga fram ett förslag till underhuset. Förhandlingar väntas in i det sista, och ett mål är att försöka få fram någon form av juridiskt bindande formulering som kan lindra oron kring utträdelseavtalets omdiskuterade så kallade nödlösning om Nordirland.

Tisdag 12 mars:

Underhuset röstar återigen om det föreslagna utträdelseavtalet med EU. Theresa May väntas inleda debatten omkring 13.45 svensk tid, och omröstningen väntas klockan 20.

Brittiska tidningar siar om att regeringen är på väg mot ännu en svidande förlust, nu med mellan 60 och 100 rösters marginal. Men två faktorer talar denna gång till Mays fördel:

För det första börjar brexit-anhängarna inse att Mays avtal är det bästa landet kan få, och kanske sista chansen att lämna EU. Så sent som i fredags varnade May för konsekvenserna av ännu ett nej: "Avvisa det och ingen vet vad som kommer att hända. Vi kanske aldrig träder ur. Det enda vi då kan veta säkert är det blir en fortsatt osäkerhet".

Den andra faktorn är att EU-ledarna är angelägna om att frågan om Storbritanniens status ska vara avgjord innan det nyvalda EU-parlamentet öppnar i juli. Detta ökar chanserna för att de ska vara villiga att ge landet ett så generöst avtal som möjligt, som kan övertyga de som tvekar i omröstningen.

Onsdag 13 mars:

Om Mays förslag får tummen ned kommer parlamentet att rösta om nästa steg: att lämna EU som planerat den 29 mars – men utan avtal. En så kallad brexitkrasch kommer få kännbara följder som höjda tullar och transportproblem.

Torsdag 14 mars:

Om det brittiska parlamentet säger nej till avtalslöst utträde kommer man istället rösta om en begäran att senarelägga brexit. May har talat om möjligheten att senarelägga datumet med tre månader, alltså till slutet av juni, innan det nyvalda EU-parlamentet samlas i början av juli.

Torsdag 21 mars:

EU-ledarna, inklusive Theresa May, träffas för ett sista möte i Bryssel innan Storbritanniens utträde.

Fredag 29 mars:

Storbritannien lämnar EU – såvida inte tidsfristen förlängs. Ett annat alternativ är att återkalla EU-utträdet helt och hållet – men detta har än så länge inte diskuterats.