Juan Guaidó under demonstrationerna i Caracas i helgen.
Juan Guaidó under demonstrationerna i Caracas i helgen.

Guaidó – från doldis till vattendelare

Fram till nyligen var Juan Guaidó ett relativt okänt namn. Nu är den 35-årige ingenjören och talmannen i nationalförsamlingen det största hotet mot Nicolás Maduros allt mer auktoritära regim i Venezuela. Inför tiotusentals venezuelaner utropade han sig nyligen till landets tillfällige president.

ANNONS
|

- Jag svär att ta över all presidentskapets makt för att säkerställa ett slut på maktmissbruket, sade Juan Guaidó inför en jublande folkmassa i huvudstaden Caracas för ett par veckor sedan.

Det är med hänvisning till grundlagen som han som ledare för den folkvalda nationalförsamlingen kunde utropa sig till president.

Enligt grundlagen kan nationalförsamlingens talman ta över makten om det finns ett maktvakuum i landet – och då nationalförsamlingen slagit fast att förra årets val var riggat så anser Guaidó att president Maduros andra mandatperiod utgör ett sådant vakuum.

ANNONS

Begåvad koalitionsbyggare

Men vem är denne utmanare om makten?

För bara några månader sedan var Juan Guaidó ett relativt okänt namn, som verkat i skuggan av mer seniora oppositionsledare.

Men då många av dem blivit fängslade, gått i exil eller förbjudits att delta i politiken har han nu mer eller mindre blivit pressad att träda fram, enligt nyhetsbyrån AFP.

Guaidó har tidigare inte varit känd för att vara någon större talare, men anses vara en begåvad koalitionsbyggare – något som Venezuelas delade och oorganiserade opposition behöver, anser den 32-årige partikamraten Juan Andres Mejia.

- En av hans största styrkor är att hålla ihop laget. Han förstår de olika positionerna och gör allt i sin makt för att föra dem samman, säger han till AFP.

Guaidó växte upp i kuststaden La Guaira, i en av landets fattigaste delstater Vargas, och började engagera sig politiskt redan i ung ålder.

Samma år som Maduros företrädare Hugo Chávez kom till makten i valet 1999 drabbades Vargas av ett kraftigt jordskred. Tiotusentals människor omkom och det sägs att regeringens ineffektiva respons var det som drog den då 15-årige Guaidó in i politiken, rapporterar BBC News.

ANNONS

Grundare av Folkets vilja

Som ingenjörsstudent organiserade han flera studentuppror, bland annat mot Chávez försök att göra ändringar i grundlagen och kontrollera oberoende medier.

År 2009 var han med och grundande det socialdemokratiskt orienterade partiet Folkets vilja, tillsammans med den tidigare partiledaren Leopoldo López, som sedan några år tillbaka sitter i husarrest.

- Guaidó är en frisk fläkt som betraktas som en man av konsensus av moderata politiker, och som respekteras av radikala för att ha deltagit i protesterna, säger Diego Moya-Ocampos, Latinamerikaanalytiker vid London-baserade IHS Markit consultants, till AFP.

TT

Fakta: Juan Guaidó

Född 1983 i kuststaden La Guaira i en av landets fattigaste delstater Vargas. Växte upp i en familj bestående av sju barn, med en pappa som jobbade som pilot och en mamma som var hemmafru.

Utbildad ingenjör med examen från George Washington University i USA, och den venezuelanska ekonomihögskolan Instituto de Estudios Superiores de Administración.

Organiserade flera studentuppror och var 2009 med och grundande det socialdemokratiskt orienterade partiet Folkets vilja, tillsammans med den tidigare partiledaren Leopoldo López. López sitter sedan 2014 i husarrest anklagad för att ha organiserat protester mot president Nicolás Maduro.

Blev invald till nationalförsamlingen som representant för delstaten Vargas år 2015, och den 5 januari 2019 blev han den yngsta personen någonsin att sväras in som nationalförsamlingens talman.

Källor: AFP, Time, BBC News

ANNONS